Nyheter

Muslimske jenter må svømme med gutter

En dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen gir ikke norske myndigheter rett til å «dra klærne av barna», mener Ingvild Thorson Plesner.

Muslimske foreldre i Sveits kan ikke nekte å sende sine døtre til svømmetimer der også gutter deltar, fastslår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

LES OGSÅ: Blandet eller delt svømmeundervisning?

Mot deres tro

Et tyrkisk-sveitsisk foreldrepar har anket saken til domstolen i Strasbourg etter at de ble bøtelagt av skolemyndighetene i Basel fordi de ikke ville la døtrene ha svømmetimer med gutter. Foreldrene mener at blandede klasser i svømming bryter med deres religiøse overbevisning.

Tapte saken

I går ble det imidlertid klart at de tapte saken. Domstolen i Strasbourg gir foreldrene rett i at kravet om at døtrene skal delta, griper inn i religionsfriheten, men den mener at det er legitimt ettersom målet er hindre sosial utestenging av elever.

– Hva kan dommen bety for Norge?

– Dommen betyr ikke at norske myndigheter får mindre plikt til å finne gode løsninger for svømmeundervisning, sier Ingvild Thorson Plesne, forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Ønsker seg religiøse svømmehaller

Burkini

Det grunnleggende er hensynet til at barn lærer å svømme, hun.

– Barnets beste må komme først. Man kan ikke dra klærne av dem, sier hun.

Derfor bør man finne lokale tilpasninger som gjør at gutter og jenter kan svømme sammen, blant annet ved at jenter kan dekke seg til noe mer med svømmeplagg, mener Thorson Plesner.

Menneskerettighetsdomstolens dom viser til at myndighetene i Basel har forsøkt å inngå kompromiss med foreldrene, ved å la barna ha på seg burkini, en heldekkende badedrakt.

Kan anke

Dommerne mener at boten – 350 sveitsiske franc per barn – er rimelig. 350 sveitsiske franc tilsvarer om lag 3.000 kroner.

De to døtrene er født i 1999 og 2001. Foreldrene har anket saken flere ganger i Sveits, men uten å få medhold, noe som gjorde at de gikk videre til menneskerettighetsdomstolen.

Gårsdagens dom er imidlertid ikke endelig. Foreldrene har tre måneder på seg til å anke avgjørelsen.

LES OGSÅ: Svømmer i burkini

Både óg

I Norge har man både tillatt og ikke tillatt kjønnsdelt svømmeundervisning. I en sak fra 2010 kom fylkesmannen i Troms fram til at kjønnsdeling i slik undervisning var «i strid med opplæringsloven».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter