Nyheter

Muslimsk ungdomsorganisasjon hemmeligholder talere

Islam Net arrangerer i dag sin årlige ungdomskonferanse, men talerne blir ikke offentliggjort før arrangementet er i gang.

– En måte å unngå negativ medieoppmerksomhet på, mener Marius Linge ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, som holder på med en bok om salafi-orientert islam.

Siden 2009 har den sunnimuslimske ungdomsorganisasjonen Islam Net arrangert Peace Conference Scandinavia. Hvert år er media på hugget:

– De graver i profilene til talerne, noe som i utgangspunktet er fair. I enkelte tilfeller har gjestene hatt en mer radikal fortid. Men fra arrangørenes side oppleves nok denne vinklingen urimelig. De vil kanskje hevde at foredragsholderne har endret seg og at tidligere utsagn er tatt ut av sin kontekst, sier han.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan savner sekulære i religionsdebatter

Oppfordret til vold

Tidligere gjestetalere har hatt radikale synspunkter på dødsstraff og homofili. Under arrangementet i 2010 uttalte malaysiske Sheikh Hussain Yee at en mann kan slå sin kone for å disiplinere henne, men da under følgende betingelser: Det må gjøres i kjærlighet og uten å volde skade, skrev VG. I fjor inviterte organisasjonen gjester som har uttrykt støtte til den tidligere imamen Anwar al-Awlaki, som har tilknytning til Al-Qaida, meldte Aftenposten.

Arrangementet har likevel en bred appell, følge Marius Linge, som peker på at Islam Net har en mangfoldig tilhengerskare.

– Den indre kjernen tar praktiseringen av islam på største alvor, og bruker mye tid på å lese islamsk litteratur. Blant dem finnes kvinner som bruker nikab. Mennene ønsker å kle seg slik profeten gjorde, forteller han.

LES OGSÅ: Islam Net tilbyr halal-jobber på internett

Fester i helgene

– Denne gruppen tiltrekkes av organisasjonens strenge, klare og logiske teologi. Organisasjonen fungerer også som en protestbevegelse mot sekularismen i samfunnet.

På Peace Conference Scandinavia, som varer til mandag, når de ut til en annen gruppe, ifølge ham.

– Her kommer blant annet muslimer som kanskje er ute og fester i helgene, og som bestemmer seg for å være litt mer troende ved å stille opp på konferansen.

LES OGSÅ: Leder i Islam Net, Fahad Qureshi, erklærer hellig krig

Bred appell

Tematikken for arrangementet favner nemlig bredt. Dette er et bevisst grep fra organisasjonen for å fremstå stor og relevant, mener Linge.

– Overskriftstemaene handler om hvordan være ung muslim i et europeisk samfunn, hvorfor islam er bedre enn sekularisme og hva man kan gjøre med islamofobi, sier han.

LES OGSÅ: Forsker «frikjenner» Islam Nets video

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter