Nyheter

Muslimsk sykepleierstudent ville ikke servere svinekjøtt

– Ikke greit, mener Rådet for sykepleieetikk.

En muslimsk sykepleierstudent som nylig hadde praksis på et sykehjem på Østlandet ville ikke servere svinekjøtt og alkohol til beboerne, melder Aftenposten.

Under praksisperioden strakk sykehjemsledelsen seg slik at studenten slapp å servere svinekjøtt og alkohol, men opplyser at de syntes det ville vært problematisk å ansette en sykepleier med slike krav. De får støtte fra Rådet for sykepleieetikk, som har sett på saken:

– Å servere og tilberede mat til pasienter og beboere anses som en del av sykepleieres oppgaver, sier leder Elisabeth Kjølsrud.

Alminnelig norsk mat

Rådet mener at sykepleiere ikke kan utdannes til en praksis som er på kollisjonskurs med sykepleiens profesjonsetikk og at de heller ikke må utdannes til en forventning om mulighet til å reservere seg.

«Matservering bestående av alminnelig norsk mat gir ikke, og bør ikke gi rett til reservasjon. Religionsfrihet og respekt for livssyn, i denne sammenheng muslimsk tro, omfatter ikke matservering og er derfor ikke et omforent relevant argument i denne saken», skriver Rådet for sykepleieetikk.

LES KOMMENTAR: Grenseløs reservasjon

Kastet bacon i søpla

Saken har ikke tilknytning til Stovnerskogen sykehjem, men også der har de opplevd utfordringer knyttet til religion. Blant annet fant de bacon som var kastet i søpla og fikk spørsmål fra ansatte som ba om å få slippe å stelle mannlige beboere.

– Da dette ble kjent for oss, ble det innkalt til allmøte med de ansatte der beskjeden var klar; de som ikke kan servere svinekjøtt, alkohol eller stelle beboere av begge kjønn, kan ikke jobbe hos oss, sier avdelingsleder Gurinder Kaur Bains til Aftenposten.

Nå informerer de alle i ansettelsesintervjuer om praksisen.

– Vil skje igjen

Leder av Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, har hørt om problemstilling og forventer at den vil dukke opp igjen.

– Det er helt grunnleggende for en sykepleier at man skal behandle pasienter med omsorg og respekt. Når vi velger et slikt yrke er det viktig at vi møter hver enkelt pasient, uansett trosretning eller hudfarge, sier By til Aftenposten.

LES OGSÅ: Fikk erstatning etter jobbreservasjon

– Umulig å praktisere

Det er ytterst få arbeidsoppgaver som man med loven i hånd kan reservere seg mot i Norge. For noen år siden mistet en adventist dagpenger fordi han ikke ville arbeide på lørdager – og dermed ikke ble sett på som reell arbeidssøker.

Det regjeringsoppnevnte Stålsett-utvalget, som hadde som mandat å gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk, viste til at det allerede nå er vanskelig å likebehandle arbeidssøkere. Dersom arbeidsgivere var skulle forpliktes til å gi ansatte spesialbehandling ifra religiøs tro, ville det blitt enda vanskeligere:

«Et slikt unntak ville åpnet for et utall av muligheter for å kunne reservere seg for yrker og arbeidstider, og en slik regel ville være tilnærmet umulig å praktisere», står det i rapporten.

– Ikke stå hardt på prinsippene

I fjor fikk en svensk arbeidssøkende Jehovas vitne avslag på arbeidsavklaringspenger fordi han ikke ville selge lodd.

Anne Sender, sekretariatsleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, sa den gang til Vårt Land at hun kjente til at det diskuteres om muslimske kvinner kan arbeide i butikker der det selges svinekjøtt og alkohol. Hun pekte på at situasjonen som arbeidsledig forhåpentlig er kortvarig og at målet må være å komme i jobb for å kunne forsørge seg selv.

– Da kan man ikke stå så hardt på prinsippene. Når man så er i fast arbeid, finner man som regel fram til løsninger sammen med arbeidsgiver som gjør at man kan leve ut sin tro, sa hun.

Det svenske Jehovas vitne saksøkte Arbetsförmedlingen og ble tilkjent erstatning, men Arbetsförmedlingen anket dommen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter