Nyheter

Muslimer i California fordømmer masseskyting

14 mennesker drept i et angrep ved et sosialkontor.

Mannen som politiet sier sto bak drapet på 14 personer under en julefest i California, reiste til Saudi-Arabia tidligere i år og kom tilbake med en kone, ifølge en kollega.

Amerikaneren Syed Farook (28), som ble drept av politiet få timer etter angrepet, var selv ansatt i helseavdelingen i San Bernardino kommune, som arrangerte festen der skytingen skjedde.

Det som skulle være en hyggelig sammenkomst for de ansatte, endte i et blodbad da Farook og Tashfeen Malik (27) ifølge politiet begynte å skyte mot festdeltakerne. 14 mennesker ble drept og 17 ble såret

Malik oppgis å ha vært enten Farooks kone eller forlovede. Også hun ble drept da de to ble innhentet av politiet i et boligområde i San Bernardino få timer etter skytingen.

Til Saudi-Arabia

Ifølge en annen kommuneansatt, Patrick Baccari, reiste Farook tidligere i år til Saudi-Arabia. Han var borte en måned og kom tilbake til USA med en kone.

Baccari sier at Farook ikke viste noen uvanlige tegn før angrepet, men han sier samtidig at han var reservert og at han for flere måneder siden lot skjegget gro, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, er Farook født i USA. Han var offentlig ansatt og deltok selv i selskapet ved Inland Regional Center, et kommunalt kontor for sosiale tjenester. Han forlot festen og kom senere tilbake og åpnet ild mot sine kolleger.

Politiet vil ikke karakterisere angrepet som et terrorangrep, men strever med å finne motivet.

– Uforståelig

Fahran Khan, som er Farooks svoger, holdt onsdag kveld en pressekonferanse der han uttrykte medfølelse med ofrene og framholdt at det mannen til hans søster har gjort, er helt uforståelig.

– Hvorfor skulle han gjøre noe sånt som dette? Jeg aner ikke, jeg er sjokkert selv, sa Khan på en pressekonferanse foran et islamsk senter i Anaheim i California.

Farooks far beskriver ham som en engasjert muslim.

– Han var svært religiøs. Han kunne dra på jobben, komme tilbake, gå for å be og dra tilbake. Han er muslim, sier han til New York Daily News.

Muslimske organisasjoner i California uttrykker forferdelse over angrepet mot juleselskapet.

– Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder med andre amerikanere i å ta avstand fra enhver forkrøplet tankegang som hevder å rettferdiggjøre slike avskyelige voldshandlinger, sier Hussam Ayloush, direktør ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR).

LES KOMMENTAR: «USA» blir ikke kvitt de tunge, rasistiske dønningene», skriver Helge Simonnes

Sønderskutt bil

De to mistenkte ble skutt i et boligområde i San Bernardino. TV-bilder fra boligområdet viste en person som lå livløs på bakken i nærheten av en bil som gjerningspersonene skal ha brukt. Bilen var full av kulehull, og vinduene var knust. Én politibetjent ble skadd i skuddvekslingen, men det skal ikke være snakk om alvorlige skader.

Skyteepisoden tidligere på dagen fant sted i en offentlig bygning der blant andre sosialtjenesten driver opplæring av psykisk og fysisk handikappede.

Gjerningspersonene var kledd i det politiet kaller «angrepsklær» slo til mot bygningen, bevæpnet med maskingevær og pistoler.

En talskvinne for politiet betegner angrepet som nærmest militært. Det føderale politiet, FBI, sa tidligere at skytingen kan vise seg å være terrorisme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er ikke normalt

President Barack Obama mener torsdagens skyteepisode i California er nok et eksempel på at noe må gjøres med våpenlovene i USA.

– Vi kjenner ennå ikke skytternes motiver, men vi vet at vi kan sette i verk tiltak for å gjøre amerikanerne tryggere og at vi bør komme sammen på tvers av partigrensene og på alle nivåer for å sikre at slike hendelser blir sjeldne og ikke normale som i dag, sier Obama.

– Vi må aldri tro at slike ting er normale og noe som bare skjer, for det skjer ikke like ofte i andre land, sier Obama.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter