Religion

– Muslim-uro minner om EU-motstand

Torolf Nordbø tror mange kristne ikke hater muslimer, men totalitær ideologi. Han mener grasrotmotstand mot «snillismen» i Oslo øker.

– Jeg vil ikke ha 30.000 nazister, fascister eller maoister til Norge, og ikke 30.000 muslimer, fordi en stor gruppe av dem ønsker et totalitært politisk system, sier Torolf Nordbø.

Han sitter i Stavanger bystyre for KrF. Nordbø mener at skepsisen i verdikonservative, kristne miljøer han kjenner, ikke handler om muslimhat, men et hat til alle typer totalitær ideologi, enten det er fascisme, nazisme, kommunisme, eller store deler av islam som Nordbø ser på som et totalitært politisk system. Men han understreker at hver enkelt muslim er like mye verd som alle andre, og at han møter en muslim som han møter alle andre.

Forfatter og journalist Lars Akerhaug advarte i Vårt Land om at han ser en understrøm av kristent muslimhat. Akerhaug mener at mange kristne miljøer ikke gir like mye rom som i samfunnet ellers for å diskutere problemene ved innvandring. Mange kristne ledere er positive til innvandring, og Akerhaug tror noen derfor ikke sier så høyt hva de mener. Det mener Akerhaug kan gjøre at noen mer ekstreme enn om det ble en opplyst debatt.

LES MER: Forsker Pål Repstad: – Lars Akerhaug tar feil

Historien

Nordbø understreker at i de verdikonservative kretsene som han er i, har mange reist mye og ingen problemer med å snakke med folk fra andre kulturer.

– Dette er folk som har lest ideologi og er glad i friheten, demokratiet og er historisk og politisk bevisste. De vet hva dette har kostet og hva motkreftene har vært.

Nordbø mener at mye av det han kaller snillisme i kristne miljøer blant annet handler om mangel på politisk skolering og et for enkelt bilde av hvem som er snille og slemme.

– Jeg har alltid vært for de muslimene som i sitt hjemland jobbet for samme rettigheter som de søker her: full kvinnelig likestilling og full trosfrihet. De er forfulgt overalt i den muslimske verden, som de aller fleste kristne i Midtøsten, og skal få asyl her. Men de aller fleste har ingenting her å gjøre, sier han.

Det er heller ingen menneskerett å bli norsk, understreker han.

– Noen synes det er helt ekstremt å si. Men vi må øke u-hjelpsbudsjettet vårt. Vi må slutte å strø penger etter de som ikke trenger det, og gi til dem som trenger det i utlandet. Jeg kan betale to prosent mer i skatt hvis jeg vet at pengene går til kvinner og barn i nærområdene, de som virkelig er fattige. FN sier at for hver enkelt du tar til Norge, kan du hjelpe fra 13 til 26 flere personer i nærområdet.

LES OGSÅ: – For enkelt å gi Frp skylden for radikalisering

Grasrotopprør

Nordbø synes situasjonen ligner EU-kampen. Han advarer mot å la bare folk med høyere utdanning få uttale seg.

– Det er flott at vanlige, normale folk får komme til orde uten at en kristensnillist eller høyskolelektor skal kontrollere det. Jeg tror det kommer til å skje et politisk jordskjelv de neste seks årene, slik det gjorde i EU-kampen. Vårt demokrati er bygd på vanlige folk, med dype verdier og sunt bondevett. Den store, ukontrollerte innvandringen til Norge er bekymring nummer én til mange på grasrota i Norge, sier Nordbø.

Han mener at det nå som i EU-striden er Oslo mot resten av landet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Snillismen tatt av

– Mange maktposisjoner er konsentrert i Oslo. Det er mye maktesløshet rundt omkring.

– Er kristne ledere for redde for å ta opp problematiske sider ved innvandring?

– Jeg har tro på toregimentslæren, og håper at det ikke blir så mye mer politikk i menigheten. Menighetens jobb er å se folk som mennesker som er like mye elsket av Gud. Men både Jesus og Paulus støtter at det skal være myndigheter og makt bak loven. Det må være en balanse mellom omsorg og grensesetting. Nå har snillismen tatt totalt av, og sier at alle systemer er like bra og alle religioner er like bra. Det tror ikke jeg på, sier Nordbø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion