Nyheter

Muslim gikk på bibelskole for å få opphold i Norge

Bibelskolen i Trondheim har innført krav om kirkemedlemskap for alle elever.

– Nå krever vi at studentene kan vise papirer på at de er medlem i et kristent trossamfunn, sier rektor Heidi Catrine Midling ved Bibelskolen i Trondheim (bit).

For et par år siden hadde skolen, som drives av pinsemenigheten Betel, en muslim som elev i nesten to år. Skolen måtte på det tidspunktet ta inn søkere som oppfylte kravene dersom det var ledige plasser. Flere hinduister fikk derfor også skoleplass.

– Lov å stille krav

Skolen er tilknyttet Kristne Friskolers Forbund (KFF), og generalsekretæren i forbundet gir tommel opp for kristen-kravet som bibelskolen nå har innført.

– Vi mener det er lov å stille det kravet. Skolene må få følge opp sin egen strategi og policy, sier Jan Erik Sundby.

LES OGSÅ: Ingen bønn for nye bibelskoler

Han vet at flere bibelskoler stiller krav om attest på medlemskap fra et kirkesamfunn.

– Andre stiller ikke dette kravet, og mener at det er fint å ta inn personer som er søkende mot den kristne troen, sier han.

Mange utlendinger ved bibelskoler

Ukeavisen Korsets Seier gjorde i fjor høst en opptelling av utenlandske elever på norske bibelskoler. «De siste årene har andelen utenlandske studenter ved norske bibelskoler eksplodert», skrev avisen og viste til følgende tall:

• Ved bibelskolen til Filadelfiakirken Oslo er omtrent 70 av 150 elever norske.

• Ved Bibelskolen i Trondheim er 17 av 47 elever norske.

• Ved Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt er 90 prosent av studentene utlendinger det første året, 50 prosent det andre året og 10 prosent på tredje.

• 28 av 30 elever ved Fjelltun Bibelskole er utlendinger.

LES OGSÅ: Jobber på bibelskole - får ikke opphold

Myndighetene følger med

– Hva tenker du om muligheten til at mange av disse elevene tar bibelskoler for å sikre seg opphold, generalsekretær Sundby?

– Vi hadde et møte med Utlendingsdirektoratet i mars sammen med ledere fra bibelskolene der tok vi opp dette. Vi gikk gjennom at bibelskoler som opplever at utenlandske elever uteblir fra undervisningen, må melde fra om dette til direktoratet, sier friskolegeneralen, som understreker at det også finnes bibelskoler der et stort flertall av elevene er norske.

– Naturlig at miljøet er internasjonalt

Rektoren i Trondheim forteller at muligheten for å få opphold gjennom bibelskolegang sprer seg.

– De utenlandske elevene snakker selvsagt med andre av samme nasjonalitet. Vi vil ikke forsterke muligheten til å utnytte systemet, sier rektor Midling ved Bibelskolen i Trondheim.

Hun vil ha elever som ønsker å studere Bibelen og lære å kjenne Jesus personlig, uavhengig av nasjonalitet. Dersom elever helt tydelig viser at de ikke har et ønske om å være på en bibelskole eller hopper av, melder rektoren fra til Utlendingsdirektoratet.

– Fortsatt er bare 17 av 47 elever norske ved deres skole?

– Menigheten Betel, som eier bibelskolen, er veldig internasjonal. Vi har et engelsk møte og et norsk møte på søndager, og en av pastorene er fra Kongo. Siden mange som tar bibelskolen rekrutteres fra menigheten, er det naturlig at miljøet er internasjonalt.

LES OGSÅ: Prest fikk opphold, pastor måtte dra

Eks-rektor: – Ordningen kan misbrukes.

Vinteren 2014 stengte Oslo International Bible College på dagen etter tilsynsrunder, tap av statsstøtte og pålegg fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Ingen av skolens 95 elever var norske.

Simon Friis Larsen var rektor og daglig leder ved skolen høsten 2013, og var åpen om at en stor andel av studentene var avhengig av midlertidig oppholdstillatelse.

– Som fagskole kunne vi heller ikke stille krav om at studentene skulle være kristne, sier Larsen.

Han har gjort seg blandede erfaringer.

– Det er verdt å merke seg at ordningen kan bli misbrukt. Selv om opptakskriteriene er møtt, tilsier min erfaring at det finnes de som åpenbart har andre hensikter enn at studiene er første prioritet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Følg med på elevenes motivasjon

Han synes grepet fra Bibelskolen i Trondheim med å kreve medlemskap i en kirke for riktig, dersom kravet er lovlig.

– Men man må først og fremst jobbe systematisk med kvalitetssikring på utdanningen, i tillegg til å følge opp elevene og følge med på deres motivasjon ut over i studieåret, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter