Nyheter

– Mulig løsning på prestekrisen

Presteforeningen vil tilrettelegge for at prestestudenter kan jobbe i Den norske kirke under slutten av utdanningsløpet. Vi må sikre at de rike bispedømmene ikke stikker av med gevinsten, mener prost.

– Vi ønsker at folk skal få muligheten til å kombinere slutten av studiene med jobb i Den norske kirke (Dnk). De får 100 prosent ansettelse som prest, der de studerer 40 prosent og jobber 60 prosent av tiden, sier Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

Presteforeningen mener kirken må ta på alvor rekrutteringskrisen som lenge har herjet flere bispedømmer i landet. Derfor ønsker de å legge til rette for at folk som ønsker seg en ny karriere som prest, får prestejobb på slutten av studiet.

– Vi må sikre at det ikke igjen blir de «rike bispedømmene» som stikker av med gevinster, sier prost Olav-Rune Ertzeid i Nord-Helgeland.

LES MER: 'Den norske kirke glemmer mangfoldet'

Ikke et kompromiss

Presteforeningen påpeker at studenter noen steder allerede har blitt ansatt i vikariater, samtidig som de har fulgt et utdanningsløp. Forskjellen er at foreningen ønsker å formalisere løsningen i en egen stillingshjemmel.

Enstad har merket seg en samfunnstrend der stadig flere bytter karriere midtveis i livet. Å kvalifisere seg som prest i Dnk innebærer omfattende og krevende krav. Derfor mener han det kan være vanskelig å rydde plass til nye studier midtveis i livet, for dem som ønsker det.

Presteforeningens politikk er ifølge Enstad at kvaliteten på vigsling av prester ikke skal senkes i Dnk. Dette begrunner han med at det er viktig å ha kvalifikasjoner på et «visst nivå» for å kunne tolke den kristne troen inn i vår egen tid.

– Forslaget gir folk som ønsker det hjelp til å bli prest. Samtidig sikrer det at flere får tilgang til en verdifull prestetjeneste, sier Enstad.

Utfordringer

Enstad innrømmer at det vil bli en utfordring å tilpasse studentopplegget til hver enkelt, men viser til at prestestudentene generelt får mye praktisk erfaring underveis i studiet.

– Kan man ikke risikere at studentene møter utfordringer de ikke er klare for?

– Det kan også andre nyutdannede oppleve, men det blir viktig med et godt veiledningsapparat. Det må være tydelig at man har en prost man kan henvende seg til, samt at man kanskje innfører regler for hva man kan beskjeftige seg med. På den andre siden er dette mennesker som kan bære med seg arbeidserfaring fra for eksempel psykiatri eller helsearbeid, sier han.

Enstad fremhever at menighetene fortjener faglighet, men at rekrutteringskrisen er så stor at det allerede er mye bruk av vikarer som ikke er kvalifisert.

– Istedenfor å ansette uutdannede vikarer kan man ha prester under utdanning, sier han.

Veldig positivt

Vårt Land har tidligere skrevet om at prestemangel blant annet bidrar til at enkelte kirker sjeldent blir brukt. Dette er særlig tilfelle i Nord-Norge.

Olav-Rune Ertzeid, Prost i Nord-Helgeland prosti, mener forslaget fra Presteforeningen er «veldig positivt», så lenge man sikrer seg at også distriktene nyter godt av den nye ordningen. Ertzeid ser likevel en fare for at det blir lettest å gå til jobber som er nær utdanningsinstitusjonene.

– Dette er en klar utfordring. Da er det ikke distriktene som vinner mest på dette, sier han.

Samtidig mener han at det er positivt at den nye ordningen kan knytte tettere kontakt mellom bispedømme, prostiet og den fremtidige presten. I eget prosti har han selv folk ansatt i deltidsstilling, samtidig som de studerer teologi.

– Jeg tror at mange steder i kirke-Norge har mulighet til å legge til rette for at man kan jobbe 60-80 prosent ved siden av utdanningen, sier han.

LES MER: Vil hjelpe til med å rekruttere prester

På vent

Kjetil Fretheim, prorektor ved MF Vitenskapelig Høyskole (MF), mener presteforeningens forslag er «spennende», men at det er flere ting som må «finnes ut av».

– Å kombinere praksis og utdanning, er viktig allerede i utdanningsløpet de har på MF. Det kan være krevende for den enkelte, men det er også flotte gevinster med å utdanne seg på denne måten. Å se på fleksible måter å skaffe seg kompetanse er viktig for Dnk, MF og presteforeningen. Det er viktig å bidra til fleksible ordninger, sier han.

Preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien roser Presteforeningen for et «godt innsalg», og at det i utgangspunktet er viktig å tenke kreativt rundt den alvorlige rekrutteringssituasjonen til Dnk.

– Vi må bruke alt vi kan av muligheter til å løse opp eller finne måter å rekruttere inn flere som prester, sier hun.

Ifølge Byfuglien vil Presteforeningens løsning bli drøftet «løst» mellom Kirkerådet og Bispemøtet fremover. Samtidig peker hun på en utfordring med Presteforeningens forslag:

– Det er riktig at det har blitt gjort noe som ligner på dette knyttet til vikariater, men her er det tenkt noe mer enn som så: En egen stilling som utdanningsprest. Her vil det raskt komme inn en del arbeidsrettslige forhold som må utredes når man vurderer en slik ordning, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter