Kirke

Mukwege til kirken: – Si til menn at de ikke eier kvinner

Kirken og andre religiøse ledere skal fremme likestilling mellom menn og kvinner. Det er fredsprisvinner Denis Mukweges oppfordring gjennom Vårt Land.

Bilde 1 av 2

– Kirken kan spille en viktig rolle i å formidle til alle, både kvinner og menn, at de er skapt i guds bilde, og derfor må vi respektere hverandre. Vi er likestilte, sier Dr. Denis Mukwege i et intervju med Vårt Land.

Mukwege jobber som kirurg i hjemlandet Kongo, og er spesialisert i gynekologi. Kirurgen er også blant grunnleggerne av Panzi-sykehuset, der han leder behandlingstilbudet til kvinner og jenter utsatt for denne type overgrep.

I fjor fikk han tildelt Nobels fredspris for sitt viktige arbeid for ofre av seksuell vold i Kongo. Hans sykehus har behandlet over 50.000 pasienter som har vært rammet av seksuell overgrep. Prisen ble delt med jesidiske Nadia Murad.

Nå er Mukwege i Oslo i forbindelse med giverkonferansen «Ending Sexual and Gender-based Violence in Humanitarian Crises», som er arrangert av blant andre FN og Norges utenriksriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

LES MER: Ulstein og Høybråten i møte med fredsprisvinner

Fremme likestilling

Etter han holdt tale og deltok i panelsamtale med den norske utenriksminister, presiserte Mukwege viktigheten av å snakke om kjønn og likestilling i kirken. Han mener at religiøse ledere har en viktig rolle i spillet om å ende seksuell vold i krig og fred.

– Religiøse ledere har en virkelig stor rolle i denne saken fordi det som skjer i krig, skjer i lokalsamfunnet. Og det vi mangler her er likestilling. Kirken kan jobbe for at likestilling mellom kjønn faktisk skjer – ikke bare utenfor kirken, men også innenfor kirken, sier han, som selv er sønn av en pinsepastor.

Kongo har tidligere vært i over lang tid preget av borgerkrig, og det har Mukwege erfart gjennom sitt arbeid. Han sier at mange menn utøver voldtekt mot kvinner fordi de har inntrykk av at kvinner er deres eiendom. Og den oppfattelsen kan kirken være med å bekjempe, sier han.

– Å jobbe for likestilling er å jobbe for fred. Vi vet av kvinner er ofre fordi menn tror de har en rett til å eie kvinner og kvinners kropp. Kirken kan spille en viktig rolle i å formidle til alle, både kvinner og menn, at de er skapt i guds bilde, og derfor må vi respektere hverandre. Vi er likestilte.

– Hvis vi forstår konseptet av likestilling, vil menn respektere kvinner, sier Mukwege.

LES MER: Følelsesladd fredsprisseremoni: – I dag hedrer vi to av verdens sterkeste stemmer

Kan snakke lettere

– Har fredsprisen endret noe for overgrepsofrene?

– Denne prisen har spilt en stor rolle, for nå kan folk snakke om dette temaet. For 15-20 år siden ville ingen komme til et møte som omhandlet seksuell vold, men i dag forstår folk konsekvensene av voldtekt i konflikter, og gjennom å snakke om dette kan vi finne en løsning. Fredsprisen har virkelig skapt mye bevissthet rundt temaet, sier legen.

'Glem ikke'

Den kongolesiske kirurgen holdt også en tale under konferansen på fredag. Den handlet om hvordan seksuell overgrep blir brukt som våpen i krig og humanitære kriser, og han ba rike donorland å hjelpe lokale hjelpeorganisasjoner.

I talen påminnet han alle om livet etter krig. At etter mediene har fått historiene sine, og fredsavtaler er skrevet, sitter fortsatt krigsofrene igjen alene og må leve med sårene etter overgrepene. Han mener det kreves flere ressurser i lokalsamfunnet som kan bidra til at kvinner kan få gjenreise et nytt, verdig og trygt liv.

– Når en kvinne blir voldtatt, er det vårt liv som blir ødelagt. Når et barn blir voldtatt, er det vår framtid, sier Dr. Denis Mukwege.

LES OGSÅ: Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke