Nyheter

Møtes til duell om ytringsfriheten

I kveld møtes Vårt Lands kommentator Alf Gjøsund og sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, på Dagsnytt 18.

«Vebjørn Selbekks bekymring for ytringsfriheten var ikke prinsipiell», skriver Alf Gjøsund i en kommentar om Dagen-redaktøren. Selbekk ble i fjor tildelt Fritt Ords honnør for sitt «prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid». Gjøsund stiller spørsmål til hvor prinsippfast Selbekk egentlig har vært.

Kommentaren har skapt debatt, både på Vårt Land sitt forum Verdidebatt, men også på Twitter og Facebook. I kveld møtes de i Dagsnytt 18 for å debattere ansikt til ansikt.

Mohammed-karikatur

Det er litt over ti år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed. Noen måneder etterpå valgte den kristne avisen Magazinet, da under ledelse av Selbekk, å gjøre det samme i Norge.

Bakgrunn for dagens debatt

Gjøsund har gått gjennom filmruller med Magazinets nyhetssaker fra 2005 og 2006. Magazinet var på denne tiden ikke med i Retriever-ordningen, som gjør nyhetsartikler søkbare, dersom de ikke ligger på nett. De siste årene har ingen tatt jobben med å gå systematisk gjennom det Selbekk og Magazinet skrev på denne tiden.

Gjøsund skriver i sin kommentar at han i 2005-årgangen til Magazinet ikke finner noen eksempler på «positive, nyanserende sider ved islam og muslimske miljøer blir dekket. Muslimer selv slipper ikke til med sitt syn, med mindre de kan bekrefte problemet. Unntaket er ett avsnitt, der en muslim blir sitert på at det går an være gode naboer selv om den ene er muslim».

Gjøsund omtaler dette som tendensiøs journalistikk.

Ble du engasjert av kommentaren om Selbekk? Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Gjøsund påstår på bakgrunn av sine funn at «Selbekks bekymring for ytringsfriheten er ikke prinsipiell. Den handler om ytringsfrihet for en bestemt gruppe: islam-kritikerne».

Vebjørn Selbekk skriver på Twitter at han har tatt selvkritikk, og mener derfor at Gjøsunds kritikk ikke holder. Selbekk skriver at Gjøsund bør se mindre på gamle mikroruller, og heller lese sin egen avis der Selbekk mener han har bedt om unnskyldning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter