Nyheter

Møter tøffere press om veivalget

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide møter større trykk fra rødgrønne topper for å ha sluppet til Frp og Sylvi Listhaug.

– Det er helt uforståelig, Hareide, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Dere er på feil lag, lyder det fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Slik øker de to rødgrønne toppene nå trykket på de to sentrumspartiene, som Erna Solberg er avhengig av for å kunne fortsette som statsminister. Uttalelsene falt i den store partilederdebatten under Arendalsuka.

Etter oppgjøret kan Venstre og KrF nå bli huggestabber i en tilspisset kamp om regjeringsmakten. Tidlig i valgkampen sa Ap-leder Støre at han hadde en åpen dør til de to partiene. Men nå møter både han og Vedum de to partiene for sterkere press.

– Forskjellene i regjeringsvalg mellom oss og KrF må vi nå få frem. Og så får KrF ta de valgene de tar, sier Vedum til Vårt Land.

LES OGSÅ: PODCAST: Vi tar pulsen på valgkampen – samtale fra Arendalsuka

«På grunn av dere»

Under partidebatten i Arendal var det Støre som ga de tydeligste meldingene. Han gir de to samarbeidspartiene direkte medansvar for det nye storoppgjøret om verdier – der Frp og Sylvi Listhaug har hovedrollen.

• Støre sa rett ut: «Trine og Knut Arild, de er der på grunn av dere. Dere kan bidra til at de fortsetter i regjering – eller at vi bytter regjering».

• Han ga også meldingen som kan komme hyppig i valgkampen fremover: KrF er «på feil lag».

KrFs reformsnakk

– Du serverer nå tydeligere anklager mot sentrumskamerat KrF for sidevalget de har tatt?

– Jeg har ikke noe behov for å skyve Hareide hit eller dit. Men i politikk er KrF oftest enig med oss i Sp. Mange i KrF ser nok dette, svarer Vedum.

Sp-lederen reagerer på at KrF-lederen i forrige uke tok til orde for en «reformpause» og at han ønsket en distriktspolitisk satsing. Akkurat det mener Vedum at KrF langt tidligere burde tatt konsekvensene av i samarbeidsvalget.

– De sier dermed at den politikken de ofte har vært med på, er feil, sier Vedum.

LES OGSÅ: Storoppgjør om verdier i partidebatt

«Sp angrer»

Hareide mener anklagene fra Ap og Sp mye skyldes at KrF er et klart sentrumsparti: Slik blir nemlig avstanden til Frp tydelig demonstrert.

– Viser ikke trykket fra de rødgrønne at KrF nå er havnet i en skvis, der regjeringsvalg ikke sammenfaller helt med partiets egentlige politikk?

– Vi står fast på vårt samarbeidsvedtak. KrF er et sentrumsparti, svarer Hareide.

– Hvordan reagerer du på at Sp-lederen så mye tydeligere gir dere ansvar for å støtte feil side i politikken?

– Han glemmer at for fire år siden sa Sp og Ap og SV at de ikke ville snakke med oss. Rødgrønt flertall var deres eneste plan. Når vi hører dem nå, tyder retorikken på at de angrer på dette.

LES OGSÅ: Kampen står et annet sted enn i Arendal – analyse

Mer Frp?

Både Venstre og KrF ønsker et sentrum-Høyre-alternativ – med Erna Solberg som statsminister. Men begge anklages for å kunne la Frp fortsetter som regjeringsparti. Vedtakene deres har nemlig ingen klare sperrer mot å la Høyre/Frp styre videre, dersom det blir borgerlig flertall.

Derfor fikk Venstre alt før sommeren høre anklagen fra SV om at en stemme på Venstre kan bli en stemme på Frp.

– Og nå gir rødgrønne Venstre direkte ansvar for Listhaugs innvandringspolitikk – ved at regjeringen kan få fortsette?

– Akkurat det er underlig, spesielt når man nå ser at Vedum som plasserer seg omtrent likt med Frp på mange områder. Jeg frykter SV i en rødgrønt samarbeid ikke får stoppet Ap og Sps innvandringspolitikk.

– Hvor krevende er det for Venstre når Listhaugs viser frem innvandringspolitikk?

– Det styrker oss i troen på at en blågrønn regjering hadde vært en bedre løsning. Det har nok også Erna Solberg sett, svarer Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter