Religion

Mot brakseier for Rajapaksa-brødrene på Sri Lanka

De regjerende Rajapaksa-brødrenes parti ligger an til å få to tredels flertall i Sri Lankas parlamentet og dermed makt til å endre grunnloven.

Statsminister Mahinda Rajapaksas parti SLPP har så langt fått 61 prosents oppslutning, viser offisielle resultater da 90 av 160 valgkretser var klare torsdag kveld.

Det innebærer 72 av de 98 plassene i nasjonalforsamlingen som var på valg.

Mahinda ble utnevnt til statsminister da hans lillebror, Gotabaya Rajapaksa, vant presidentvalget i november i fjor.

Mahinda Rajapaksa sier at Indias statsminister Narendra Modi allerede har gratulert ham med valgseieren.

Nasjonalistisk bølge

Rajapaksa-familien har nytt godt av den nasjonalistiske bølgen i kjølvannet av terrorangrepene i påsken i fjor, da ytterliggående islamister drepte 279 mennesker i angrep mot kirker og hoteller.

Brødrenes populistiske plattform og løfter om et stabilt styre har fått bred støtte, og partiet deres ligger nå an til å få to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

Dermed kan de stramme grepet om makten ved å oppheve grunnlovsendringene som ble innført under forrige regjering. Målet med dem var å desentralisere makten og forhindre at landet får en ny autoritær president.

Heltestatus

Rajapaksa-brødrene tilhører i likhet med flertallet folkegruppen singalesere og har fått heltestatus etter å ha slått hardt ned på det tamilske separatistopprøret. Mahinda var president da Tamiltigrene ble nedkjempet i 2009 etter flere tiår med konflikt.

Det foreløpige valgresultatet viser at den splittede opposisjonen er sterkt redusert. Tidigere statsminister Ranil Wickremesinghes parti UNP ligger an til å miste samtlige 106 plasser i nasjonalforsamlingen.

Begrenset smitte

SJB, et parti med avhoppere fra UNP under ledelse av sønnen til den drepte presidenten Ranasinghe Premadasa, har foreløpig 22 prosent av stemmene og er på andreplass.

Onsdagens valg ble utsatt to ganger på grunn av koronapandemien. Smitten er så langt begrenset på Sri Lanka, som offisielt har påvist færre enn 3.000 smittetilfeller og 11 dødsfall.

70 prosent av de 16 millioner stemmeberettigede møtte fram, ifølge myndighetene. I 2015 var valgdeltakelsen på 77 prosent.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion