Nyheter

Moskéleder advarer mot troslovinnstramming: Ikke tjent med populistiske lovendringer

Regjeringen lover Frp å forby langvarige overnattinger i moskeer. Ansvarlige politikere skal være forsiktige, de kan svekke trosfriheten i Norge, advarer moskéleder.

Arif Erkök, er styreleder i paraplyorganisasjonen Det Islamske Kultursenter Samfunn i Norge (DIKSIN), et trossamfunn med røtter fra Tyrkia. Han er også kommunestyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Drammen.

Om avtalen mellom Solberg-regjeringen og Fremskrittspartiet om å regulere det som kalles moské-SFO med overnatting, sier Erkök at de «kjenner ikke detaljene i forslagene og eventuelle konsekvenser det vil få for våre tilbud og øvrige trossamfunn».

Men Erkök skriver i en tekstmelding til Vårt Land at DIKSIN har en offensiv strategi:

– DIKSIN vil følge opp den videre politiske prosessen, og kommer til å benytte seg av alle nasjonale og internasjonale rettsmidler ved lovendringer som vil svekke religionsfriheten.

Det vil bety rettslige vurderinger av de politiske innstrammingene.

Bygget stort nettverk av moskeer

På få år har DIKSIN vokst til et av Norges største moskénettverk. Flere moskeer har sovesaler knyttet til SFO, og Aftenposten har avdekket at trossamfunnet har planer om flere.

I arbeidet med ny tros- og livssynslov har Fremskrittspartiet blitt enige med Solberg-regjeringen om en innstramming i lovverket:

Regjeringen skal komme tilbake med forslag til nødvendige lovendringer med sikte på å forby faste etter-skoletilbud med overnatting over lengre tid for å forhindre, segregering, parallellsamfunn, negativ sosial kontroll eller radikalisering, lyder punktet i avtalen som ble presentert onsdag.

Sovesaler i moskeene

Bakgrunnen for denne innstrammingen er framveksten av moskeer som organiserer overnatting på forsamlingenes SFO-ordninger.

Vårt Land viste i 2016 fram ordningen til Det Islamske Kultursenter som ble kjent i Drammen, mens Aftenposten avdekket i fjor høst at trossamfunnet organiserer overnatting flere steder i tillegg til Drammen; i Oslo og Nedre Eiker. Avisen viste også fram planene om nye tilbud som skal romme flere sovesaler. Ett er planlagt i Groruddalen og et annet i Drammen.

DIKSIN advarer politikere

Etter at Frp og regjeringen presenterte enigheten om ny tros- og livssynslov onsdag, retter styreleder Arif Erkök i DIKSIN en pekefinger mot de fire partiene:

– DIKSIN ber ansvarlige politikere være forsiktige med å utforme en politikk som svekker religionens posisjon og trosfriheten i Norge. Ansvarlighet, likeverd, dialog og frihet bør være nøkkelord for alle, spesielt for stortingspolitikere, skriver han og legger til:

– Samfunnet er ikke tjent med hastige og populistiske lovendringer.

Raja: Et varsko

Vårt Land fortalte i 2016 at trossamfunnet var omstridt i Tyskland etter å ha åpnet rundt 300 koranskoler, der barn og ungdommer bor på egne internater etter skoletid.

Abid Raja (V), som i 2016 var stortingsrepresentant, men som nå er blitt likestillingsminister, advarte mot moské-SFO:

– Hvis barn bruker fem dager i uken på koranskole, er det et varsko om et samfunn vi ikke ønsker i Norge hvor barna vokser opp i isolerte miljøer, sa Raja til Vårt Land.

LES MER

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter