Nyheter

Moskeene samles om felles id i Norge

ISLAM: Muslimer i Norge feirer høytiden id på forskjellige tidspunkt. Nå har norske moskeer inngått en intensjonsavtale om å samles om felles markering.

Det har lenge vært uenighet blant muslimske trossamfunn om hvilken dag man skal markere den muslimske høytidsfeiringen id i Norge. Nå har flere moskeer i Norge gått sammen om å utarbeide en intensjonsavtale om felles id. Blant moskeene som har skrevet under avtalen er Central Jamaat Ahle Sunnat i Oslo, Islamic Cultural Centre og Drammen Moské.

– Bedre samholdet. Styremedlem i Drammen Moské, Sajid Mukhtar håper avtalen kan bidra til å bedre samholdet i det muslimske miljøet.

– Vi representerer mange forskjellige nasjonaliteter i moskeen, og da kan det noen ganger bli en utfordring at noen feirer id den ene dagen mens andre feirer id den andre dagen, sier han.

Mukthar forteller at det lenge har vært en diskusjon om når man skal man feire id. Ettersom noen muslimer begynner fastemåneden ramadan tidligere enn andre, har det vært vanskelig å samles om en felles feiring.

– Det er veldig greit at det er en felles dag. Det blir også lettere for majoritetsbefolkningen å forholde seg til det, sier han.

Avhengig av opphavssted. Mukthar forteller at moskeene i første omgang har inngått en intensjonsavtale. Det er tenkt at den skal gjelde for en periode på ti år, og skal omfatte begge de muslimske høytidene, id ul fitr og id ul adha. Førstnevnte markerer slutten på fastemåneden ramadan, mens sistnevnte markerer slutten på pilegrimsreisen hajj.

– Det vi har skrevet under på er at vi er interessert i å gå videre med det, sier Mukthar, som understreker at det er viktig å få på plass en avtale om felles id som alle moskeer kan stille seg bak.

– Vi har vært i Norge i over 50 år, og fremdeles er det slik at hvilken landsby du kommer fra er avgjørende for hvilken dag man feirer id, sier han.

---

Id

  • Id al-fitr er en religiøs fest som feires ved avslutningen av fastemåneden Ramadan.
  • Ifølge den islamske kalenderen begynner id den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger Ramadan, og den varer i tre dager.
  • Festen innledes med høytidelig fellesbønn og preken i moskeen.
  • Muslimer betaler også en obligatorisk fasteavgift (zakat al-fitr) for hvert familiemedlem. Avgiften skal gå til de trengende og er et uttrykk for de troendes solidaritet.
  • Id al-adha er en annen religiøs høytid. Den feires over hele den muslimske verden ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter