Nyheter

Moské innfører nye retningslinjer for hilsing

Oslomoskeen Islamic Cultural Centre har innført en rekke smittevernstiltak for å møte de siste ukenes økning i koronasmitte. Nå introduseres nye råd for hvordan man bør hilse på hverandre.

– Det er vårt ansvar i samfunnet vi lever i å ikke være med på å spre smitte, sier Arshad Jamil, styreleder i oslomoskeen Islamic Cultural Centre Norway (ICC).

De siste ukenes øking i koronasmitte betyr nye innstramminger. Torsdag oppfordret statsminister Erna Solberg nordmenn til å begrense kontakt med andre mennesker, og i størst mulig grad holde seg hjemme.

Det er også satt en grense på inntil 20 personer på private sammenkomster, samt 50 personer på innendørs arrangementer uten fastmonterte seter. For å møte tiltakene har ICC blant annet innført to meters avstand under gudstjenester, maks antall på 50 personer, i tillegg til at trossamfunnet oppfordrer folk til å be hjemme med familiene sine.

Hånden på hjertet

Helsemyndighetene gikk i mars ut med anbefalingen om å unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. Siden den gang har mange nordmenn innført alternative måter å hilse på. Mest kjent er kanskje albue mot albue eller fot mot fot. Den type hilsning kan fort lede til at man kommer nærmere hverandre enn man bør, og i verste fall skape forvirring. Derfor har ICC kommet med egne retningslinjer for hvordan moskeens medlemmer bør hilse på hverandre på en måte som ivaretar smittevernet, men samtidig legger opp til en respektfull og nær måte å møte hverandre på.

– Nå ser det jo ut som at man ikke blir kvitt korona med det første. Da kan det være greit å standardisere hvordan vi hilser på hverandre, sier Jamil.

Han opplever at de mange ulike måtene man hilser på hverandre fort kan skape forvirring, og på denne måten gå utover smittevernet. Jamil forteller at imamene i moskeen har holdt et møte, og kommet frem til at man bør hilse med hånden på hjertet og si ordene: «Salaam Aleikum, fred være med deg». Dette sier Jamil er det aller viktigste i en muslimsk hilsen.

– Folk er slitne nå, koronatiltakene har pågått lenge. Det er viktig å gi folk alternativer, i stedet for bare å nekte å håndhilse. Ved å innføre standardiserte retningslinjer for håndhilsning kan man være med på å bidra i smittevernsdugnaden.

– Hvor stor rekkevidde har dette tiltaket?

– Foreløpig er det et veldig lokalt initiativ fra ICC. Men det at moskeen nå oppfordrer til å standardisere håndhilsingen kommer til å ha god effekt.

Islamsk Råd Norge: Sender ut brosjyrer med informasjon

– Vi har produsert nye videoer med kjente lærde fra forskjellige bakgrunner. Foreløpig har vi lagd fire stykker som er på urdu, dari, arabisk om somalisk. Det er også disse gruppene som er mest berørt av koronaviruset, sier Abdirahman Diriye, styreleder i paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN).

Ifølge Diriye har IRN også fått trykket brosjyrer med enkle smittevernveiledninger, slik som å holde avstand, vaske hendene, holde seg hjemme, bruke munnbind og ikke håndhilse eller samle seg i grupper.

– Disse er på 11 språk og vil i første omgang deles ut i ulike deler av Oslo. Foreløpig har vi pekt ut bydelene Søndre Nordstrand, Groruddalen og ikke minst Gamlebyen, sier han.

Disse brosjyrene vil også bli sendt ut til distriktsmoskeene i starten av uken.

– Fra et religiøst perspektiv er det ikke et krav om å be i moskeen når det er fare for liv og helse . Anbefalingen er at folk ber hjemme, sier han.

De som kommer til moskeene må ha på seg munnbind og holde to meters avstand, moskeene har vært veldig flinke med å følge smittevernreglene og har fått veldig gode rutiner etter hvert noe om også indikerer at det er veldig lite smitte gjennom moskeer.

– Denne beskjeden har gått ut via teams. Ikke bare til medlemmer av IRN, men også rundt 70 mindre moskeer i hele Norge.

IRN har også laget en e-post der moskeene kan ta kontakt i tilfelle de har spørsmål. Diriye legger til at organisasjonen har anbefalt hjertehilsen siden koronavirusets inntog i Norge.

– Vi har også vektlagt at som en religiøst praktiserende person hviler det et ekstra ansvar på at man ikke på noen måte bidrar til at ting går ut av kontroll og at man bidrar til smittespredning.

Munnbind i moskeen

Fra og med i dag vil det også bli innført påbud om å bruke munnbind i ICC-moskeen, og planene er å innføre registrering via et applikasjonssystem.

– Å avvise folk i døren er den tyngste delen. Dette er ikke vår eiendom, men et åpent gudshus, sier Arshad Jamil.

– Det er jo ikke bare nordmenn som går i moskeen, men også folk som ikke har vært så lenge i Norge, og som ikke forstår språket. Hvilke betydning har det at religiøse ledere går inn og jobber såpass aktivt?

– Det har en veldig stor betydning. Det er mange med kort botid i Norge, som ikke er vant til at imamene og moskeen snakker om samfunnspolitiske eller dagsaktuelle ting. Der merker vi en stor forskjell.

Jamil legger til at norske muslimer ikke er en homogen gruppe.

– Noen har bare vært her i noen måneder, mens andre er tredje generasjonsinnvandrere, slik som mine barn. Moskeen blir en felles referanse for dem, og når moskeen uttalelser seg om noe, vil de forstå det lettere.

Ifølge Jamil er imamene flinke til å dra frem referanser fra Koranen, og han sier at oppfordringer til karantene finnes også i Profeten Muhammeds utsagn.

– Under pandemiperioden skal man ikke reise til et sted der det er en pandemi, og heller ikke reise fra der det er pandemi. I dagens betydning betyr dette at man skal isolere områder til man har blitt kvitt pandemien.

Flere mennesker i sving

Ifølge Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn er det et tungt press på trossamfunnene i Norge nå. Merker dere noe belastning?

– Vi har et enormt apparat som både jobber i forkant og i etterkant avbønnene. Særlig på fredagsbønnene der det ofte kommer litt flere mennesker enn ellers. Det er et stort apparat og teamet til driftsleder Ikhlaq Ahmad har gjort en enormt bra jobb, sier Jamil.

Ahmad forteller at det under fredagsbønnene har vært ti til 15 personer «i sving» i flere timer. Disse utfører informasjonsarbeid, registrering, passer på at folk holder avstand og avviser folk når det er fullt.

– Folk reagerer ofte på plutselige endringer, men tar de pent etter hvert. Innføring av munnbind vil også skje gradvis. Etter hvert vil det bli strengere, sier Ahmad.

Folk viser forståelse for tiltakene

– Når det nå kommer en ny runde med innstramminger, hvordan oppleves dette for menigheten?

– Vi følger med hele tiden og har diskusjoner i driftskomiteen om hvordan tiltakene påvirker oss. Det viktigste er å være føre var, og bidra til at smitten ikke øker, sier Jamil.

Driftsleder Ahmad tror at folk har forståelse for tiltakene, og forteller at moskeen startet allerede på tirsdag med å informere folk om at det nå ville bli en innstramming. Torsdag informerte moskeen om at man nå må ha to meters avstand under bønnen.

– Det har gått greit på begge bønnene. Folk viser forståelse og respekterer at vi alle må være med på dugnaden, sier Ahmad.

LES MER:

Departementet: Kirkebenker er ikke fastmonterte seter

Nye koronaregler: Trossamfunn etterlyser avklaring på hva «fastmonterte seter» betyr

Filosof: - Avstand er det stikk motsatte av hva vi trenger nå

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter