Nyheter

Mormonenes unnskylding var «fake news»

Mange ble skuffet da det som så ut som en beklagelse for en rasistisk historie viste seg å være falsk.

Bilde 1 av 2

I juni er det 40 år siden forbudet mot at fargede kunne ordineres som prester i Mormonkirken ble opphevet. I den forbindelse møtte kirkens ledelse, inkludert president Russel Nelson, sist uke ledelsen for borgerrettighetsorganisasjonen NAACP, som står for The National Association for the Advancement of Colored People.

Tema for møtet var respekt, humanitært arbeid og utdanningsinitiativ.

Unnskyldning

Allerede timer før møtet dukket det opp en melding på nettstedet mormon-newsroom.org, presentert som kirkens offentlige uttalelse, der Nelson på vegne av Mormonkirken ba om unnskyldning for sin rasistiske historie. Overskriften på pressemeldingen lød:

«President Nelson møter NAACP; ber om unnskyldning for rasistisk historie».

Videre lød meldingen: «Jeg tilbyr en uforbeholden unnskyldning for den feilaktige rasismen som ble undervist fra dette embetet og fra prekestolene i våre kirker verden over».

LES OGSÅ: Mormonene ledes av gamle menn

Stor skuffelse

Rase er et sensitivt tema i den amerikanske Mormonkirken. Kirken ble etablert i 1830 – i en tid preget av sterke raseskiller i USA. Frem til 1978 forbød kirken fargede å ordinere som prester.

Den tilsynelatende helhjertede unnskyldningen fra Mormonkirken kom derfor som et gledelig sjokk for mange, særlig de afroamerikanske mormonene. Til stor skuffelse for mange skulle pressemeldingen og nettsiden imidlertid vise seg å være fabrikkert. Den reelle uttalelsen fra Nelson inneholdt ingen unnskyldning for grove rasismen, men vektla at «alle mennesker er skapt i Guds bilde».

Feig og intetsigende

Den falske nyheten fikk flere til å rase på Twitter. @Kid_ Melodie skrev blant annet «My phone was BLOWING UP because of the church’s apology and I’m in my bed crying. Sobbing. Weeping. And the apology turns out to be fake. Whoever wrote is going to hell.»

Zandra Vranes, kvinnen bak den mormonske bloggen Sistas in Zion, postet også en video på Facebook under overskriften «To the people who just retraumatized Black people in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. May God have mercy on your souls...».

Hun anklaget skribenten for å retraumatisere fargede mormonere ved å vekke falske håp. Mormonkirken selv fikk også kritikk for sin reelle uttalelse, som ifølge Vranes var både feig og intetsigende.

Tankevekkende parodi

Mannen bak bløffen var Jonathan Streeter, bosatt i Texas og tidligere medlem av Mormonkirken. Han driver bloggen Thoughts on Things and Stuff, der han skriver om temaer knyttet til kirken under pseudonymet Thinker of Thoughts. Intensjonen bak nettsiden skal ha vært å konstruere en realistisk pressemelding Mormonkirken faktisk kunne publisert hvis de skulle gitt en offentlig beklagelse for sin tidligere rasepolitikk. Streeter har sagt til avisen The Salt Lake Tribune at formålet var å skape en tankevekkende parodi og en diskusjon rundt rasisme i kirken.

Falske nyheter

Samfunnskontakt for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Norge, Dag Aanensen, har fått med seg den falske pressemeldingen, men er ordknapp når Vårt Land ber om en kommentar.

– Vi lever i en verden av falske nyheter og dette er et eksempel. For å få den virkelige historien kan folk gå til kirkens offisielle side på Facebook.

– Synes du Mormonkirken burde ha kommet med en slik unnskyldning?

– Jeg har ingen videre kommentar til denne falske nyheten. Den virkelige historien står på kirkens offisielle Facebook-side.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter