Nyheter

Monsen tapte i lagmannsretten - og Høyesterett avviste anken

Per-Yngve Monsen vant ikke fram i lagmannsretten med søksmålet mot Fretex. Høyesterett har avvist anken. Nå vil han ta saken til menneskerettighetsdomstolen.

– Lagmannsretten har bygget sin avgjørelse på vår historie. Nå er det godt å endelig bli frikjent, sier Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex Norge.

Den 10. februar forkastet Borgarting lagmannsrett anken til Per-Yngve Monsen, og frifant dermed Fretex i saken hvor Monsen har beskyldt organisasjonen for å si ham opp fordi han varslet om kritikkverdig behandling av en kollega. Monsen anket avgjørelsen til Høyesterett, men den ble forkastet av domstolens ankeutvalg i forrige uke. Han må betale 375.500 kroner i sakskostnader.

Saken begynte for flere år siden

Monsen og tre andre ledere i Fretex Øst-Norge varslet i september 2016 om det de mente var kritikkverdig behandling av en butikkjedesjef i Fretex Norge. Varselet rettet seg mot konsernsjef Trond Ivar Vestre og daværende styreleder Thorgeir Nybo.

I januar 2018 ble Monsens stilling fjernet i en omorganisering i organisasjonen. Monsen saksøkte Fretex Miljø for usaklig oppsigelse og mente at han hadde blitt utsatt for gjengjeldelse da hans stilling ble omorganisert bort. Etter at Oslo tingrett frifant Fretex i fjor, anket Monsen saken til lagmannsretten.

Lagmannsretten: Oppsigelsen av Monsen var gyldig

Lagmannsrettens enstemmige domslutning sier at oppsigelsen av Monsen ikke var en gjengjeldelse fra Fretex for at han hadde varslet organisasjonen om kritikkverdige forhold.

I dommen står det at Monsen «har fremsatt varsel i arbeidsmiljølovens forstand, og nyter vern mot gjengjeldelseshandlinger. De negative sanksjoner han hevder seg utsatt for, er imidlertid ikke å anse som gjengjeldelseshandlinger».

Domstolen vurderer oppsigelsen av Monsen som gyldig, og mener han derfor ikke har krav på erstatning eller oppreisning fra Fretex.

Fretex er fornøyde med at også Høyesterett forkastet anken

Fretex er fornøyde med Høyesteretts avgjørelse om å forkaste ankesaken til Monsen.

– Når Høyesterett har avvist det, så er det slutt på denne saken i rettsapparatet. Denne rettstvisten er en sak vi virkelig ikke har ønsket, men når man har blitt sakssøkt, må man svare for seg, sier Gjermundbo.

Monsen blogger om dommen

Monsen ønsker ikke å kommentere dommen fra lagmannsretten og avgjørelsen i Høyesteretts ankeutvalg. Han henviser Vårt Land til bloggen Monsens revelje. Der skriver Monsen at avgjørelsen til lagmannsretten og Høyesterett føyer seg inn i et mønster hvor varslere må akseptere å miste stillingen sin, tape saken og bli straffet med saksomkostninger «og mer til».

Monsen kaller også tingretten for «Joker-Nord-instansen» og beskriver lagmannsretten som «varslerfiendtlig».

Vil ta saken til menneskerettsdomstolen

I sitt nyeste blogginnlegg, skriver Monsen at han nå vil forsøke å nå fram i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen: «For runden i Strasbourg kan jeg i alle fall trøste meg med at det eneste jeg risikerer er en liten ekstra økonomisk belastning».

Monsens støttespillere har til nå bidratt med over 110.000 kroner i en kronerulling.

Monsen fikk et lyspunkt

Lagmannsretten tok ikke til følge Fretex' krav om at Per-Yngve Monsen måtte fratre sin stilling under behandlingen av saken.

Fretex har ment at det er urimelig at Monsen skal få fortsette å jobbe for dem blant annet på grunn av hans bloggaktivitet etter tingrettens dom, som de mener har vært belastende for ansatte og uheldig for omdømme. Til tross for dette, fant ikke retten det «urimelig» at arbeidsforholdet ble oppretthold under domstolenes behandling av oppsigelsessaken.

LES MER:

* Fikk ikke medhold i tingretten

* Frykter for Frelseesarmeens omdømme

* Saksøkte arbeidsgiveren – Nå er han tilbake på jobb for Fretex

---

Søksmålet

  • Per-Yngve Monsen og tre andre ledere i Fretex Øst-Norge varslet i september 2016 om det de mente var kritikkverdig behandling av en butikkjedesjef i Fretex Norge. Varselet rettet seg mot konsernsjef Trond Ivar Vestre og daværende styreleder Thorgeir Nybo
  • Monsen har saksøkt Fretex Miljø for usaklig oppsigelse og mener at han ble utsatt for gjengjeldelse da hans stilling ble omorganisert bort
  • Fretex mener fjerningen av Monsens stilling kun var en del av en omorganisering, og de påpeker at Monsen skal ha fått tilbud om flere andre stillinger i organisasjonen som han har takket nei til.
  • Monsen vant ikke fram i verken tingretten, lagmannsretten eller Høyesterett.
  • Han må betale 375.500 kroner i sakskostnader

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter