Nyheter

Mominas datter ble bare to år

Etiopiske Momina Reshid fødte sitt tredje barn, en datter, like før langvarig tørke satte inn i 2014. Siden har familien manglet mat. For fire måneder siden døde hennes ­utarmede toåring.

–Vi har ikke hatt nok mat og rent vann på to år. Til slutt klarte ikke datteren min mer. Nå har jeg mistet henne, fortalte en fortvilet Momina Reshid til et team fra Kirkens Nødhjelp som nylig besøkte landsbyen hennes i East Hararghe øst i Etiopia.

En eldre mann utfyller det dystre bildet. Han retter fingeren mot noen hus lenger oppe i landsbyen:

– Bare de siste to månedene har flere barn dødd. Der, der og der oppe, peker han.

LES OGSÅ: Verdens 200 rikeste har mer penger enn hele Afrika til sammen

Gjenganger

Det er en historie vi har hørt flere ganger før: Sult i Etiopia. I 1984 og 1985 berørte en massiv hungerskatastrofe i det tørkeutsatte landet hele verden, utløst av engasjementet til de irske popstjernene Bob Geldof og Bono.

Tre tiår etter Band Aid har flere­ tørkekatastrofer kommet og gått i Afrikas nest mest folkerike land. Ifølge FN utspiller nå den verste tørken på 50 år seg i landet med de høytliggende sletteplatåene og lave dalene.

Det skjer med minimal medie­oppmerksomhet – i en verden full av konkurrerende kriser og konflikter.

LES OGSÅ: «Ingenting har påvirket mennesker mer enn mangel på mat»

Aldri mett

Momina Reshid strever med sorgen etter å ha mistet den lille datteren som i sitt korte liv knapt opplevde å være ordentlig mett. Samtidig går hun med en stor bekymring: Vil sønnene på 8 og 10 år klare seg? Som enke må hun la guttene drive den vesle jordflekken de eier.

–Vi har ingenting. Vi har ikke hatt avlinger på to år, og så kom regnet og ødela alt vi hadde klart å så i år. Nå har vi måttet låne såkorn av naboen for å klare å så på nytt, forteller hun.

50 millioner

Familien er blant de mer enn ti millioner som er avhengig av matvarehjelp for å overleve i Etiopia. Landsbyen får hjelp av landets myndigheter, men det dekker ikke behovet. Spesielt undernærte barn risikerer å bukke under av sykdommer de ellers ville overlevd.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Totalt er 50 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara i samme desperate situasjon, fordi regnet har sviktet som følge av værfenomenet El Niño og klimaoppvarming. Det skjer på det kontinent i verden med sterkest folkevekst og størst sårbarhet for de varslede klimaendringene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter