Nyheter

Mobiliserer mot nazister

Flere planlegger motdemonstrasjoner etter at politiet ga klarsignal for nazimarsj i Fredrikstad i sommer. Privatperson gir én krone til Skeiv ungdom per meter nazistene vandrer.

– Politiet burde ikke ha tillatt ­nazimarsjen i første omgang, mener leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen.

Tirsdag ble det kjent at den ­nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad sentrum i sommer. For tre uker siden sendte de inn sin søknad om å marsjere under parolen «Knus homolobbyen», skrev NRK. Nå har politiets jurister konkludert:

– Grunnlovsparagraf 100, ­retten til å ytre seg, står så sterkt i Norge. Og på politimesternivå er det uttalt at demonstrasjoner som dette skal gjennomføres, sier ordensleder Inge Jensen i Fredrikstad-politiet til Fredrikstad 24.

Nazistene må punge ut

Poli­tikere i Fredrikstad kommune er blant dem som har varslet ­motdemonstrasjoner. På Twitter­ har privatpersonen Anders 
Johansen luftet følgende idé: «Jeg donerer en krone per ­meter ­nazistene vandrer til Skeiv ungdom. Håper mange andre kaster seg på.»

– Jeg synes det er ugreit at en organisasjon som dette får marsjere i våre gater. Initiativet ­håper jeg kan favne også dem som ikke har mulighet til å stille opp i Fredrikstad, sier han.

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, roser ­initiativet, og mener motdemonstrasjoner som dette er veien å gå når politiet først har sagt sitt ja til nazistene.

Samtidig synes han Norge er for rause i møte med slike ­organisasjoner.

– Internasjonal lov påbyr­ statene å forby rasistiske organisasjoner. I Norge forholder­ vi oss ikke til påbudet, men går i stedet hakket videre når vi lar dem marsjere her.

Farligst i Sverige

– Hvorfor mener du det er slik?

– Omfanget av nazistiske grupper er større i andre land enn i Norge. Man har også en mye mer direkte opplevelse, ikke minst fra historien, av hvor far­lige gruppene kan bli hvis man gir dem lillefingeren, sier han, som mener at vi i Norge «har fått en avstand til hva nazisme faktisk innebærer».

– Avstanden har ikke gjort oss klokere, men heller uforsiktige, mener Berglund Steen, som ­viser til at svensk politi regner den svenske delen av Den nordiske motstandsbevegelsen som den farligste nazistiske gruppen i Sverige.

Erkekonservative

– Har ikke Norge lyktes med denne taktikken når omfanget er mindre her?

– Det skyldes nok andre omstendigheter, ikke minst at ­okkupasjonshistorien har medført at nynazister har hatt dårlige vekstkår i Norge, og ellers god innsats fra politiet, sier han.

– Hvorfor går organisasjoner som Den nordiske motstands­bevegelsen etter «homolobbyen»?

– I tråd med nazistisk ideologi ønsker de et «rent» og arisk samfunn tuftet på reaksjonære familieverdier, med forbud mot alt som oppfattes som anner­ledes. De oppfatter homofili som unaturlig og perverst. De ønsker å forby homofili i det offentlige rom, samt forby skeive organisasjoner, sier han.

Ytringsfrihet

Leder i Skeiv ungdom, Pernille Sivertsen, ­synes det er «skremmende» at en naziorganisasjon retter hatet sitt mot homofile.

– Samtidig må vi respektere ytringsfriheten, sier Sivertsen. Hun håper at begivenheten nå kan snus om til noe positivt.

– At både skeive og streite ­ønsker å gå i motdemonstrasjoner er kjempepositivt. Det gjør at vi slipper å ta kampen alene.

I Den nordiske motstands­bevegelsen er de ikke bekymret­ for at motdemonstrasjoner skal legge en demper på arrangementet deres.

– Slike tiltak fra meningsmotstandere er ganske vanlige, og får som regel motsatt effekt, da de pleier å generere lignende mottiltak fra våre sympatisører, skriver Haakon Forwald i organisasjonen til Vårt Land.

– Samfunnsoppløsende

Han understreker at demonstra­sjonen ikke er rettet mot «homo­file individer, men mot den 
organiserte homolobbyen» som han mener «bedriver en norm-, moral- og samfunnsoppløsende krigføring mot vårt folk.»

– Gjennom sitt arbeid for å normalisere og popularisere­ blant annet homoseksualitet,­ bidrar den til å skape flere ­homoseksuelle individer. Den ­bidrar også til å øke aksepten for seksuelt avvikende oppførsel, og flytter stadig frem grensene for hva som anses være «normalt», mener Forwald.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter