Nyheter

Misser på sentralt 2030-mål

Målet om å utrydde sult innen 2030 ligger an til å ryke for storparten av det afrikanske kontinentet, tross bra framgang siden tusenårsskiftet. Kofi Annan er bekymret.

En ny og detaljert kartlegging nesten ned til landsbynivå i 51 land i Afrika sør for Sahara, viser betydelig lavere nivåer av sult og undernæring for barn under fem år. Framgangen er imidlertid svært ujevnt fordelt, og varierer tildels dramatisk innenfor land. Og den går for sakte:

– Med dette tempoet vil mesteparten av kontinentet, om ikke hele, mislykkes i å nå FNs bærekraftsmål om å få slutt på sult innen 2030, konkluderer en omfattende studie som onsdag ble publisert i tidsskriftet Nature.

LES MER: Sult skapt av konflikt

Bedring siden tusenårsskiftet

Det positive er altså at færre barn lider av underernæring med for lav vekst og vekt. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, påpeker i en kommentarartikkel i Nature at i hans hjemland Ghana, sank andelen barn under fem år som er for kortvokst for alderen («stunting»), fra 36 til 19 prosent mellom 2003 og 2014.

Men Annan sier mer må gjøres:

– Kartene setter søkelys på kraftige forskjeller, særlig i konfliktrammede områder. Det finnes landsbyer der nesten alle barn er for lave for alderen. Gjennom mesteparten av Sahel, det halvtørre landbeltet fra Atlanteren til Rødehavet, vedvarer de høye ratene med for lav vekst for alderen, uten noen tegn til bedring, skriver Annan.

LES MER: Diamant-gave fra prest

Ødelegger framtiden

For et barn som vokser opp med dårlig ernæring de første 1.000 dagene av livet, øker faren dramatisk for en tilværelse preget av ødeleggende og vedvarende helsemessige og sosiale problemer:

– Hvis barn ikke får vital næring for å utvikle kroppen og hjernen i denne kritiske perioden, vil de ha høyere sannsynlighet for å bli syke og dø av sykdommer gjennom livsløpet, og de vil tjene mindre enn sine jevnaldrende når de blir voksne, advarer den globale Scaling Up Nutrition-kampanjen.

Det er bare noen dager siden FN slo alarm om at nesten annenhver person i Sør-Sudan er rammet av ekstrem sult:

– Situasjonen blir verre for hvert år med konflikt som går. Folk mister det lille de har, sier direktør Adnan Khan i FNs matvareprogram i Sør-Sudan.

LES MER: Barna ofres i brutal krig

Grove ulikheter innad i land

Forskningsdataene som publiseres i Nature-artikkelen viser at relativt gode nasjonale tall kan kamuflere «grove lokale ulikheter» innenfor land. Et eksempel er Kenya der det på nasjonalt nivå i 2015 var relativt beskjedne 6 prosent av barn under fem år med for lav vekt for alderen. I enkelte tørkerammede områder av landet der avlinger har slått feil og sykdom har fått bre seg, er imidlertid nærmere ett av tre barn undervektige.

– Slik finmasket innsikt innebærer et enormt ansvar til å handle. Dataene viser regjeringer, internasjonale organisasjoner og givere nøyaktig hvor de bør sette inn sine ressurser og støtte, skriver Kofi Annan.

Han berømmer en mer nøyaktig kartlegging med data helt ned på lokalnivå: «Uten gode data beveger vi oss i blinde. Hvis du ikke kan se det, kan du heller ikke løse det».

LES MER: Trender truer matfatet

2030-mål: Utrydde sult

FNs tusenårsmål kom langt i retning av å oppfylle målet om å halvere sult innen 2015. I de nye bærekraftsmålene for utvikling for 2030 har verdenssamfunnet som mål å «utrydde sult», samt «utrydde alle former for fattigdom i hele verden».

Forskerne bak rapporten Mapping child growth failure in Africa between 2000 and 2015 skriver rett ut at «målet om å få slutt på alle former for underernæring er klinisk vagt og nesten helt sikkert uoppnåelig». De etterlyser i stedet mer målbare tall, snarere enn relativ endring.

Forskerne påpeker at Verdens helseorganisasjon (WHO) sine noe mer beskjedne ernæringsmål for 2025 er mer i rute, men «det er fremdeles enorme områder av kontinentet som må øke tempoet i framgangen to, tre eller til og med fire ganger» for å nå WHO-målet innen 2025.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter