Nyheter

Misjonsselskapet frykter korrupt samarbeidspartner

Det Norske Misjonsselskap avventer situasjonen etter korrupsjonsanklager mot samarbeidspartneren Den gassisk-lutherske kirken på Madagaskar.

Flere aviser på Madagaskar har, sammen med enkelte observatører, stilt spørsmålstegn ved gjennomføringen av valget i Den gassisk-lutherske kirken (FLM) på Madagaskar. Det har blant annet vært beskyldninger om korrupsjon, skriver Det Norske Misjonsselskap (NMS) i en pressemelding.

– Vi avventer situasjonen i forhold til hva som skal skje, sier generalsekretær Jeffrey Huseby i NMS til KPK.

Den gassisk-lutherske kirke er den tredje største lutherske kirken i Afrika.

OLAV SOLVANG: «Gunstein Drauge­dalen valgte forkynnerkallet fremfor tilbud fra ­Operaen. I dag fyller han 70»

Norsk misjonær i valgsekretariatet

NMS-misjonær Arild Bakke ble utnevnt av FLM til å sitte i valgsekretariatet sammen med tre andre medlemmer. Bakke leverte etter et par valgdager et brev til kirkeledelsen der han skrev at han ikke kan gå god for måten valget foregår på, fordi tiltak ikke ble satt inn for å forhindre kjøp av stemmer.

– Vi har fått informasjon om at det som har skjedd diskuteres på ledernivå i kirken. Det arbeides for å få til omvalg og myndighetene vurderer å gripe inn. Disse opplysningene er ikke bekreftet, og NMS håper på en rask avklaring på situasjonen, sier Huseby.

Han forteller at det er den nyvalgte kirkepresidenten, rev. David Rakotonirina, som vil ha fordeler dersom korrupsjon har foregått, men Huseby kan ikke bekrefte om han har vært involvert i den angivelige korrupsjonen selv.

Både president og generalsekretær ble valgt under kirkenes 22. generalsynode som var samlet til synodemøte i Antsirabe fra 5. til 14. september. Ny president ble først valgt i fjerde og siste valgrunde.

ESPEN OTTOSEN: «Hvordan vil Den norske kirke møte krav om antallsnøytralt ekteskap?»

Nulltoleranse

– NMS har ikke anledning til å gripe inn i et valg hos en av våre samarbeidspartnere, men vi har naturligvis nulltoleranse overfor korrupsjon og ser svært alvorlig på situasjonen, forteller Huseby.

Han mener det er et alvorlig tilbakeslag for kirken hvis det stemmer at korrupsjon har funnet sted ved kirkevalget.

– Madagaskar er et land som sliter med korrupsjon. Det er et av de største problemene som Madagaskar, i likhet med andre afrikanske land, står overfor. Korrupsjon hindrer vekst og utvikling, holder fattige mennesker nede og bidrar til at forskjellen mellom rike og fattige øker, sier generalsekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter