Nyheter

Misjonssambandet skriver kvinnehistorie

Norges største misjonseventyr startet med en gruppe yngre kvinner i Bergen som brant for Jesus og Kina. Men det gikk 106 år før kvinner fikk stemmerett i Misjonssambandet.

– Det var Kina som skapte Norsk Luthersk Misjonssamband, konstaterer Lars Gaute Jøssang, ­historieprofessor og hoved­styreleder i organisasjonen.

Kina og kvinnene

Kina og kvinnene, kan det tilføyes. For det var kvinner som tok initiativet til det som ble den helt ­dominerende norske misjonsorganisasjonen. En liten krets av unge kvinner var pådrivere for det som ved den formelle starten 18. mai 1881 fikk navnet Det norske lutherske kinamissionsforbund.

Kvinnene prøvde å få med seg menn, men Johannes Brandtzæg, som var blant de tre første misjonærene som ble sendt til Kina og som senere ble organisasjonens første generalsekretær, skrev at «kvinnene måtte nesten be og true for å få mennene med».

LES OGSÅ: Kirkens egne feminister

Stemmerett i 1997

Allerede på den første general­forsamlingen i «Kinamisjonen»­ var det uenighet om kvinners­ plass i styre og stell. En av misjons­foreningene sendte en kvinne som utsending, men mot tre stemmer ble det avgjort at bare menn var valgbare.

Først på generalforsamlingen i 1997 ble det gjort vedtak om at kvinner skulle få stemmerett til organisasjonens generalforsamling. Men samtidig ble det bekreftet at bare menn skal ha et såkalt hyrde- og læreansvar i organisasjonen, og at kvinner derfor ikke kan velges til hovedstyret eller rådsmøtet i Misjonssambandet.

LES OGSÅ: NLM med 10 millioner i gaveøkning

Fyller konserthuset

Like i forkant av at Misjonssambandet denne uken topper 125-års-
jubileumsfeiringen med lør­dagens fullsatte fest i Oslo konserthus, er det blitt kjent at en kvinne for første gang er valgt til styreleder for en region i NLM. Britt Vittersø fra Sandefjord er 
nå øverste valgte leder i Region Øst.

Dette er i strid med rådet fra hovedstyret om at regionstyre­lederen bør være en mann, ut ifra Misjonssambandets syn på menn og kvinners tjenestedeling.

Britt Vittersø hadde ikke tenkt på at hun er «historisk» på den måten at hun er den første kvinnelige styreleder i et NLM-region­styre.

– Jeg har innsett etterpå at jeg er første kvinne og ser på det som en artighet, sier hun til Utsyns nettutgave.

– Jeg synes det er fint at Region 
Øst våger å være først. Jeg ser ­
ingen­ grunn til at det ikke kan være en kvinne i denne rollen, sier Vittersø, som «lever godt med
 at det finnes ulike syn på dette i NLM».

– Jeg har ingen vanskelig­heter med å forholde meg til at folk tenker ulikt om tjenesteansvar. Regionene er fristilt til egne valg og det er det eneste jeg forholder meg til, sier Vittersø.

LES 'MIN TRO' MED BISKOPEN I SØR-HÅLOGALAND: – Sterkt å bety noe for andre kvinner

DNA

Debatten om kvinners plass i lederskap har altså fulgt Misjonssambandet helt fra starten av for 125 år siden.

Men viktigere enn ulikt syn på dette har vært den store, samlende utfordringen: «Verden for Kristus». Ytremisjon har vært limet – og Misjonssambandets DNA.

Lederen for NLM utland, Hjalmar Bø, uttrykker i et intervju med Utsyn bekymring for at «også NLM kan komme dit at ytremisjon ikke lenger er en del av DNA-et vårt».

– Det er lettere å bruke ressursene på de nære tingene – å oppgradere bedehuset eller ansette­ en ny ungdomsarbeider enn på ytremisjon, sier Bø.

I forkant av lørdagens store jubileumsfeiring i Oslo konserthus, med internett-over­føring til mange andre steder, har NLM arrangert en internasjonal konferanse med 100 kirke- og misjonsledere fra 20 land, med fokus på «fremtiden i verdensmisjonen».

De mange, internasjonale samarbeidspartnerne deltar også på jubileumsfesten. Et av de varslede høydepunktene der er når «Salige visshet» skal synges på sju språk. Det eneste de har til felles, er noenlunde samme toneart.

Og etterpå blir det kinamat i regi av den gamle Kinamisjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter