Nyheter

Misjonssambandet sa nei til å droppe Kina

Organisasjonen ble kastet ut av Kina for 65 år siden, men forslaget om å stryke «Kina» fra formålsparagrafen ble møtt med et ras av protester.

RANDABERG: Et klart flertall på Misjonssambandets generalforsamling vendte onsdag tommelen ned for å behandle hovedstyrets forslag til nyformulering av formålsparagrafen.

Hittil har det stått at «vi vil utdanne, sende og underholde misjonærer og utdanne og underhode nasjonale medarbeidere på misjonsfeltene, særlig i Kina, men også i andre land.»

Hovedstyrets forslag var at dette ble endret til: «I særlig grad vil NLM prioritere arbeid blant de folkegrupper der Kristi navn ikke er kjent.»

LES OGSÅ: Leder milliardkonsern på misjonærlønn

– Ble startet med en klar intensjon

En lang rekke av talere gikk på talerstolen og støttet et utsettelsesforslag.

– Her er det masse følelser. Hvis Kina skulle utelates i NLMs grunnregler, håper jeg det ikke skjer før jeg er død. For jeg forbinder Kina så sterkt med hele misjonen vår, argumenterte Holger Kjølkvik i debatten.

Han var en i en lang rekke talere som argumenterte mot å stemme for hovedstyrets forslag.

Gruppen av 19 forslagsstillere, anført av de to tidligere NLM-hovedstyreformennene Vegard Svendsen og Håkon Helgøy, anbefalte at hovedstyrets forslag ikke ble behandlet av generalforsamlingen.

– Misjonssambandet ble startet som Det norske lutherske Kinamissionsforbund, med en klar intensjon: Å sende norske misjonærer til Kina. Vi håper og ber om at Kina igjen vil åpne seg for misjonen, slik at vi kan gå tilbake til røttene våre, sier Birger Helland, til Vårt Land.

SE BILDESERIE FRA GENERALFORSAMLINGEN HER!

– Overraskende forslag

Han er tidligere økonomisjef og regionleder i Misjonssambandet. Sammen med en rekke tungvektere i organisasjonen reagerte Helland sterkt da hovedstyret for noen uker siden kom med forslaget om endring av paragraf én i organisasjonens grunnregler.

«Å kutte formuleringen ‘særlig i Kina’ er å kutte en forbindelse til våre historiske røtter», skrev forslagsstillerne i begrunnelsen for å avvise endring av NLMs formålsparagraf.

– Forslaget kom overraskende. Å endre paragraf én uten en grundig utredning og vanlig behandling i organisasjonen, kan ikke forsvares, innvendte Helland.

SE VIDEO: – Ja til NLM som trossamfunn!

– Ikke dramatikk i dette

– Ja, Kina var vår misjons første kjærlighet. Men vi ser på forslaget til ny formålsparagraf som en mindre endring, som er mer tilpasset dagens realiteter og praksis enn formuleringen vi hittil har hatt, kommenterer hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang til Vårt Land.

Jøssang understreker at dette ikke er en prestisjesak for hovedstyret.

– Det er ikke noe dramatikk i dette. Her står ikke fundamentale prinsipper på spill, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hører ikke hjemme i formålsparagrafen

– Kina betyr mye for oss, men hovedstyret har ment at henvisningen til Kina ikke hører hjemme i organisasjonens formålsparagraf. Forslaget er ganske udramatisk og logisk, fordi vi nå ikke satser først og fremst på Kina, sa generalsekretær Øyvind Åsland da han presenterte hovedstyrets forslag til nyformuleringer i grunnreglene.

Han understreker at hovedstyret ikke har noe ønske om å tone ned engasjementet for Kina.

Fram til 1949 var Kina det eneste landet der NLM sendte misjonærer. Da den døra ble brutalt lukket av kommunistregimet, fortsatte Misjonssambandet arbeid blant kineserne etter 2. verdenskrig, både i Hong Kong og på Taiwan.

De siste årene har organisasjonen støttet kristent fagpersonell i Kina, men størst NLM-misjonsengasjement har det vært helt andre steder. Likevel består organisasjonens grunnregel-formulering med tydelig henvisning til ett eneste land, nemlig Kina.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter