Nyheter

Misjonsgeneral angrer på «løgnkirke»-beskyldning

Øyvind Åsland: Vi burde rett og slett ikke formulert oss slik.

Generalsekretær Øyvind Åsland angrer på at han og åtte andre ledere i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) stemplet Den norske kirke som «løgnkirke»:

– Vi burde rett og slett ikke formulert oss slik, vedgår Åsland.

– Det er beklagelig at uttalelsen fra ni ledere i NLM kunne oppfattes som en anklage mot alle kirkens medlemmer, sier han i en uttalelse.

Hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang i NLM sier til Vårt Land at det var behov for en beklagelse.

– Var du blitt forelagt teksten som skapte så sterke reaksjoner før den ble publisert?

– Jeg ble orientert om uttalelsen, sier Jøssang, og vedgår at det kom sterke reaksjoner internt i NLM.

– Kommer beklagelsen på ditt og hovedstyrets initiativ?

– Jeg ønsker ikke å gå inn behandlingen, men kan si at det ble gitt signal.

LES MER Misjonsledere advarer mot «løgnkirke»

Bibelsyn

Kirkemøtet i Trondheim vedtok i starten av april at likekjønnede skal få gifte seg i Den norske kirke. Neste år får kirken en ny vigselsliturgi.

Vedtaket hevet temperaturen på en allerede brennhet kirkedebatt i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Kort tid før Kirkemøtet gikk regionleder Birger Helland i region sørvest ut og oppfordret misjonsfolk til å melde seg ut av Den norske kirke (Dnk):

«Å stå som medlem i Dnk kan oppleves som en legitimering av vrang lære og et bibelsyn som bryter med Skriftens eget selvvitnesbyrd», skrev Helland en uttalelse.

Velsignelse

12. mai publiserte NLMs nasjonale ledelse en uttalelse som provoserte sterkt internt i organisasjonen – og i kirkelandskapet:

«Ved å lære at homofilt samliv kan velsignes av kirken, er kirken blitt en løgnkirke som aksepterer en livsførsel som Bibelen entydig advarer imot», skrev generalsekretær Øyvind Åsland, leder av NLM Norge, Øystein Engås, og alle de sju regionlederne.

To dager senere skrev Åsland et innlegg i Vårt Land der han sa at det ikke var meningen å hevde at Den norske kirke som helhet er en løgnkirke.

LES MER Reagerer på «løgnkirke»-stempel

Unnskyldning

Men presiseringen var ikke tilstrekkelig. Nå legger NLM-generalen seg langflat og ber om unnskyldning for bruken av ordet «løgnkirke»:

– Jeg vil ta på alvor at mange har følt seg stigmatisert og såret over bruken av ordet «løgnkirke». Vi burde rett og slett ikke formulert oss slik, sier Åsland i en uttalelse som er lagt ut på nlm.no.

Han vedgår at misjonslederne bommet:

– Vi er redde for at vi ikke klarer å kommunisere hvor alvorlig denne situasjonen faktisk er. Da må vi bruke ord som kommuniserer godt, og denne gangen lyktes vi ikke godt nok. Det beklager jeg, sier generalsekretæren.

Han understreker at lederne ikke mener «at alle som fortsatt står som medlemmer i Den norske kirke støtter løgn eller legitimerer vranglære».

Både generalsekretær Åsland og leder av NLM Norge, Engås, har meldt seg ut av Den norske kirke. Men i motsetning til regionleder Birger Helland anbefaler de to ikke misjonsfolket å melde seg ut.

LES MER Egil Grandhagen rister i dagens NLM-ledere

Eks-general-refs

I et debattinnlegg i Vårt Land tar NLMs tidligere generalsekretær, Egil Grandhagen, et sjeldent oppgjør med etterfølgerne – Grandhagen ledet NLM i hele 19 år:

«Personlig synes jeg betegnelsen «løgnkirke» er lite treffende som karakteristikk på et kirkesamfunn. Man kan ikke både uttrykke respekt for oss som velger å bli stående i Den norske kirke, og samtidig si at vi tilhører en løgnkirke. Det blir dobbeltkommunikasjon. Kirken er etter sin art forsamlingen av de hellige og troende, og vi er heldigvis mange som hører hjemme der innenfor folkekirken.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter