Nyheter

Misjonærer må skatte av gaver fra venner

Nå skjerpes skattereglene for alle som lever av gaver fra familie og venner.

Skattedirektoratet vil innskjerpe reglene om beskatning for gaver til personer som blant annet arbeider i norsk misjon. Avgjørelsen kommer etter at evangeliseringsbevegelsen Ungdom i Oppdrag (UiO) ba direktoratet avklare om pengegaver til deres ulønnede medarbeidere skal beskattes, melder Dagen.

– Skattlegger frivillighet

UiO-leder Andreas Nordli er glad for avklaringen, men skuffet over at det legges opp til en praksis som er «strengere og mindre fleksible enn vi i utgangspunktet skulle ønske».

Han mener Skattedirektoratet med sine nye regler har begynt å skattlegge norsk frivillighet.

– Dette er jo ikke en fortolkning som bare er myntet på UiO. Hva med unge mennesker som tar et par måneder på et barnehjem i et fattig land, enten de jobber for en kristen organisasjon eller ikke? Det kan like godt være Røde Kors eller Redd Barna. Får de gaver som de bruker mens de er ute, må de oppgi pengene som skattbar inntekt. Hva med idrettslag, menighetsråd og frivillighetssentraler? spør Nordli.

LES OGSÅ: Kleiven gjenvalgt som leder i Normisjon

Lever på gaver

Ungdom i Oppdrag har ingen ansatte, og alle som jobber for dem må sørge for sin egen inntekt. I praksis vil det si at de lever på gaver fra familie, venner og menigheter.

Andreas Nordli understreker overfor Dagen at de som jobber for UiO, ønsker å være pliktoppfyllende og holde seg til regelverket som gjelder.

Noe av bakgrunnen for at UiO har ønsket en avklaring, er at kommuner har hatt ulik praksis om hva som skal rapporteres inn som skattbar inntekt.

LES OGSÅ: Kritisk til skoleflytting og mindre ytremisjon

– Skiller ut en klar, identifiserbar givergruppe

I brevet som UiO har mottatt fra Skattedirektoratet, vises det til en tidligere uttalelse til et lokalt skattekontor. Der heter det at «pengegaver fra familie og venner i utgangspunktet må kunne behandles som skattefrie gaver».

Men i innstrammingen spesifiserer direktoratet regelverket mer. Venner er ikke lenger nevnt som mulig kilde til skattefrie gaver:

«Etter direktoratets oppfatning vil en ensartet praksis best sikres ved at man skiller ut en klar, identifiserbar givergruppe», nærmere bestemt «nær familie (slektninger i rett opp- eller nedstigende linje, fosterforeldre- eller barn, søsken, svigerfamilie, tanter og onkler). For denne gruppen givere bør det derfor legges til grunn at pengestøtten skal anses som en gave», står det i brevet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke et enkelt terreng

Hans Olav Syversen (KrF), lederen av Stortingets finanskomité, mener at Skattedirektoratet har gått for langt i å definere hvilke gaver som blir skattepliktige.

– Jeg vil ha kontakt med politisk ledelse i Finansdepartementet om dette. Jeg synes det er et viktig ideologisk spørsmål hvordan staten skal gripe inn overfor frivillige organisasjoner. Det er ikke et enkelt terreng, dette, og denne regjeringen burde ha en større forståelse for ulike organisasjoners egenart, sier Syversen til Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter