Kirke

Misjonen forlater konfliktområde

Samtidig som konflikter eskalerer i det sørvestlige Etiopia, sier Norsk Luthersk Misjonssamband nei til myndighetenes bønn om å forlenge hjelpeprosjekt i området. – Hjerterått, mener misjonslege.

– Det snakkes om at Etiopia kan bli et nytt Rwanda. Da kan ikke NLM bare trekke seg ut og si at vi ikke lenger har ansvar for et område hvor vi har evangelisert og drevet nødhjelp i tiår etter tiår, sier Bernt Lindtjørn.

Gjennom Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har han flere perioder vært utstasjonert i Gidole-provinsen i det sørvestlige Etiopia. Nå trapper NLM ned sitt arbeid i området, samtidig som en rekke etniske konflikter har blusset opp i regionen. Ifølge FN-nettsiden Reliefweb er det nå 3,2 millioner internt fordrevne flyktninger i landet, hvorav 2,6 har flyktet som følge av konflikter.

Eskalering

Bernt Lindtjørn forteller at han tidligere denne måneden var tilbake i Gidole, og at han da ble fortalt om en episode hvor minst 120 mennesker fra folkegruppene gatto og gidole var blitt drept av medlemmer av folkegruppen konso. I etterkant hadde lokale myndigheter bedt NLM om å videreføre et prosjekt for å få ned mødre- og barnedødeligheten, og om å få fortsette å bruke en av NLMs biler som ambulanse.

– NLMs svar var at de ikke ønsket å fortsette støtten til området, selv ikke for en kort tid. Myndighetene i Gomaide ble forklart at det var ikke NLMs strategi å arbeide der lenger. Samtidig truet NLMs representant med at hvis ikke en bil omgående ble levert til NLM i Addis Ababa så ville det «få konsekvenser», skriver Lindtjørn i et Facebook-innlegg.

Du har lenge engasjert deg for prosjektene i Etiopia. Er dette en omkamp for å få NLM til å fortsette der?

– Nei, jeg har ingenting mot prinsippet om å avslutte prosjekter. Men jeg synes de har et særskilt ansvar for et felt de har arbeidet med i 70 år. Dette er ikke en omkamp, det handler om å respondere på en ekstraordnær situasjon. Jeg synes det er brutalt og hjerteløst.

LES MER: Frykter mindre Etiopia-jubel i 2019

Nytt regime

I 2018 fikk Etiopia ny statsminister som er mer åpen for en demokratisk utvikling. I kjølvannet av dette har gamle etniske konflikter blusset opp igjen flere steder i landet.

Vårt Land har ikke funnet dokumentasjon som bekrefter at 120 mennesker fra gatto- og gidole-stammene ble drept av medlemmer av komso-stammen tidligere i år. Men Dag Pettersen i Landinfo, som er den norske utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, sier til Vårt Land at massakrer av slikt omfang kan skje uten av det rapporteres av internasjonale medier eller overvåkningsorganisasjoner.

- Det kan helt klart skje uten at det skrives om. Det har generelt liten internasjonal interesse. I Etiopia er det omtrent 80 etniske grupper. De fleste av dem er små, og det er helst konfliktene som rammer de større gruppene som får internasjonal oppmerksomhet.

Han forteller at da det strenge regimet forsvant i fjor, var det som å ta lokket av en trykkoker.

– Flere grupper oppfattet det som at det ble fritt fram for å kjempe for saken sin. Det er veldig basale konflikter, som handler om kontroll på ressurser, vann og beiterettigheter. Mange mener disse konfliktene lenge har vært holdt nede av et strengt regime, sier Pettersen.

Han understreker at han ikke kan uttale seg spesifikt om Gidole-regionen. Det er fordi Landinfo innhenter informasjon om områder hvor asylsøkere kommer fra.

LES MER: Returavtale inngått mellom Norge og Etiopia

Urimelig kritikk

Morten Egeland, som er NLMs regionleder for Etiopia, sier de opplever kritikken fra Lindtjørn som fortegnet og urimelig.

– NLM har gjort et strategisk valg om å trappe ned i sør-Etiopia for å rette blikket mot de østlige delene av landet. Vi er klar over en del misjonærer er uenig i dette. Bernt Lindtjørn er en av legene som har brukt sitt liv og sitt engasjement i trofast tjeneste for NLM og for folket i Gidole. Det er vi svært takknemlige for.

– Hvorfor var det umulig for NLM å etterkomme lokale myndigheters anmodning om videre hjelp i dette tilfellet?

– Vi mener at vi har strukket oss svært langt overfor lokale myndighetene. Siden 2016 har prosjektet vært i en avsluttende fase og fokuset har vært på å overføre det fulle ansvaret for driften til myndighetene. Dette har vært tydelig kommunisert til alle de involverte både muntlig og gjennom den skriftlige prosjektavtalen.

Egeland bekrefter at det fortsatt er behov for å styrke helsetjenestene i denne delen av Etiopia, men understreker at helsetjenester i utgangspunktet er et nasjonalt ansvar, og ikke noe NLM skal ta ansvar for.

– Avslutning av vellykkede prosjekter er ofte smertefulle, og særlig vil dette gjelde helseprosjekter ettersom behovet for helsetjenester i Etiopia er ubegrenset. Det er mulig å tolke den smertefulle prosessen med å avslutte i Gidole området som et tegn på at NLM har vært for lenge i dette området, og tatt for mye ansvar.

---

NLM i Etiopia

  • Norsk Luthersk Misjonssamband startet sitt arbeid i Etiopia i 1948.
  • I Gidole bygde NLM sjukehus og ansatte norske leger, jordmødre og sykepleiere. Det hadde siste år med NLM-støtte til Gidole sykehus var omkring 2012.
  • I 2008 startet NLM prosjektet Reducing Maternal Mortality (RMM) i samarbeid med myndighetene med fokus på utbygging av fødselstilbudet i området.
  • Siden 2016 har prosjektet vært i en avsluttende fase. Prosjektet skulle legges ned i desember, men ble utsatt i tre måneder. En bil som har vært sentral i arbeidet ble returnert til NLM 20. mai.
  • Det er NLMs prioritering av «unådde» og muslimer som medfører at mye av virksomheten i Etiopia nå trappes ned.
  • Kilde: NLM

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke