Nyheter

Ministre stilles opp mot søndagsveggen

Politikerne krever svar fra både næringsministeren, kulturministeren og justis- og beredskapsministeren.

– Hvordan vil statsråden sørge for at butikkenes lovbrudd ikke fortsetter?

– Hva tenker statsråden om at enkeltaktører i denne bransjen ikke har respekt for gjeldende regelverk?

– Hvordan ser statsråden på at et av Norges største selskaper skaper en helt ny og utfordrende konkurransesituasjon ved åpenlyst å bryte loven hver søndag?

LES OGSÅ: Rema kaprer søndagskunder med sperrebånd

– Hva mener statsrådene?

Dette er kun noen av spørsmålene som politikerne forventer at næringsminister Monica Mæland (H), kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) svarer på i Stortingets spørretime onsdag.

Helligdagsloven regulerer hvilke butikker som kan holde søndagsåpent. Vårt Land har blant annet avdekket at flere av aktørene bryter loven på ulikt vis.

LES OGSÅ: – Mange bryter loven bevisst

Det er Hanne Thürmer og Line Henriette Hjemdal fra KrF og Anette Trettebergstuen fra Ap som krever søndagssvar i spørretimen. De vil vite hva næringsminister Mæland, kulturminister Helleland og justis- og beredskapsminister Anundsen tenker om lovbruddene, om politiets håndhevelse av loven og hvordan de skal sørge for at lovbruddene ikke fortsetter.

Ifølge stortinget.no gir spørretimen stortingsrepresentantene anledning til å ta opp konkrete saker, høre hva statsråden mener om saken og om departementet har tenkt å gjøre noe med den.

LES OGSÅ: – Helleland må rydde opp i søndagsrotet

Svarer ikke

Vårt Land kontaktet departementene for å intervjue statsrådene i sakens anledning.

– Statsråden svarer på spørsmål i spørretimen i morgen, og vi henviser til det, skrev Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, i en e-post.

– Spørsmålet om søndagsåpne butikker vil bli besvart av kulturministeren siden hun har ansvar for lov om helligdager og helligdagsfred, skrev Trond Viken, kommunikasjonssjef i nærings- og fiskeridepartementet, i en e-post.

Fra Justis- og beredskapsdepartementet har vi foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

Vårt Land har heller ikke fått ytterligere kommentarer fra KrF eller Ap.

LES OGSÅ: Rema leker laserpoliti

– Tolker loven som konkurrentene

Vårt Land ba Rema om å svare på disse tre spørsmålene separat:

1) Hva er Remas kommentar til opplysningene som kommer frem i spørsmålene til statsrådene?

2) Kulturministeren har i klartekst flere ganger sagt at loven er krystallklar og at Remas bruk av sperrebånd er ulovlig. Hvorfor ignorerer Rema statsråden og hvorfor respekterer ikke Rema gjeldende lovverk?

3) Hvorfor har ikke dere tatt investeringen ved å lage egne brustadbuer?

LES OGSÅ: – Vi har ikke noe eget åpningstidspoliti

Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer svarte dette på e-post via kommunikasjonsrådgiver Amalie Knudsen:

«REMA 1000 har avdekket og anmeldt lovbrudd i over 100 av konkurrentenes butikker. Vi reagerer på at politikerne ikke tok til ordet da dette ble anmeldt i januar i år, eller de siste 18 årene hvor lovbruddene har pågått i en rekke av Norgesgruppens butikker. Vi har de siste tre ukene valgt å tolke loven på samme måte som våre konkurrent Norgesgruppen i ca. 25 av våre butikker. Norgesgruppen har over 400 søndagsåpne butikker.»

LES OGSÅ: Beskylder regjeringen for å snikinnføre mer søndagsåpne butikker

Hele spørsmålet fra Line Henriette Hjemdal (KrF) til næringsministeren:

«Alle kjedene som har åpnet butikker på søndager, har brukt millioner av kroner på å følge lov om helligdager og helligdagsfred. Hvordan ser statsråden på at et av Norges største selskaper skaper en helt ny og utfordrende konkurransesituasjon ved åpenlyst å bryte loven hver søndag, og at de også har annonsert at de vil gjøre det i pinsehøytiden?»

Hele spørsmålet fra Hanne Thürmer (KrF) til justis- og beredskapsministeren:

«Justis- og beredskapsdepartementet har ansvaret for politiets oppfølging av lovbrudd. Hvordan opplever statsråden at politiet følger opp de åpenbare lovbruddene som begås av Rema hver søndag, og hva tenker statsråden om at enkeltaktører i denne bransjen ikke har respekt for gjeldende lovverk?»

Hele spørsmålet fra Anette Trettebergstuen (Ap) til kulturministeren:

«I det siste er det avdekket at flere dagligvarekjeder bryter lov om helligdag og helligdagsfred, ved på ulike måter ikke å forholde seg til reglene for søndagsåpne butikker. Hvordan vil statsråden sørge for at butikkenes lovbrudd ikke fortsetter, og at det ikke utvikles en rettstilstand på kant med dagens lov, som det heller ikke er flertall for i Stortinget?»

LES OGSÅ: Oslo henlegger søndagsbrudd. I Kristiansund og Molde ble det bøter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter