Nyheter

Minister roser hennes arbeid mot jødehets

Teksten i Karpe Diems nye sang understreker behovet for å bekjempe jødehat, mener Eliana Hercz. Hun får ros av moderniseringsministeren.

– Jeg har lest forklaringen til Karpe Diem, og jeg er glad for at de kom med et svar. Men i mine øyne er problemet der fortsatt. En sang blir tolket av lytterne, og jeg er ganske sikker på at for eksempel yngre søsken ikke forstår meningen bak sangen, sier Eliana Hercz.

Sammen med Rachel Mizrachi jobber Hercz som jødisk veiviser. De reiser rundt på skoler i Norge og snakker med skoleklasser. De har begge opplevd fiendtlige holdninger eller handlinger mot seg kun fordi de er jøder. Torsdag formiddag var de i et fullsatt klasserom på Oslo by steinerskole.

– På ungdomsskolen kastet klassekamerater blyanter, bøker og flasker på meg fordi «Israel skal få som fortjent». Jeg ble rådet til å skifte etternavn fra Mizrachi til Bergsløkken av læreren min fordi «du vil ikke bli assosiert med et så slemt folk». Det jeg nå har nevnt kan defineres som antisemittisme, sier Mizrachi.

LES MER: KrF-Syversen: – Ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme

– Karpe Diem er ikke jødehatere

En av elevene rekker opp hånda midtveis i foredraget og spør om Eliana kan utdype avisinlegget hennes der hun stiller spørsmål ved Karpe Diems nyeste sang.

Sist uke ga rapduoen Karpe Diem ut låten «Attitudeproblem». I teksten ramser rapperen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid opp en remse skjellsord – i denne remsen av ord finner vi også ordet jøde. For Hercz ble opplevelsen av å høre sangen så sterk at hun skrev et brev til rapduoen. Det ble trykket i Aftenposten onsdag.

Hercz sier innlegget har resultert i mange meninger og utsagn som hun ikke står inne for.

– Jeg mener ikke at Karpe Diem er jødehatere eller oppfordrer til jødehets. Tvert imot har de gjort mye bra for å løfte fram minoriteter, og de har selv vært åpne om egne erfaringer, svarer Hercz.

Men da hun hørte gruppen ramse opp jøde i samme rekke som bøg og en rekke andre negativt ladede ord, måtte hun si ifra.

– Jeg jobber hver eneste dag med å fortelle ungdom på skoler i Norge at man må la være å bruke identiteter og slenge dem rundt i samfunnet på en negativ måte.

LES OGSÅ: Mona Levin mener Karpe Diems låt er jødehets

Jøde som skjellsord

Rachel Mizrachi tilføyer at det ikke betyr at Karpe Diem bevisst driver med jødehets.

– Det er lett å synge med «Attitudeproblem». Problemet er at jøde som skjellsord har fått nok en arena som det kan spres på.

Hercz forklarer at dette er noe av hovedformålet med deres jobb som veivisere: Å bevisstgjøre ungdom om deres holdninger til jøder.

– Det var egentlig fint at jeg fikk det spørsmålet nå, for det handler om neste tema, sier Hercz til klassen.

Hun ber de elevene som har hørt jøde brukt som skjellsord rekke opp hånden.

– Det var så og si alle. Vi ser det samme resultatet i hver klasse vi besøker, sier Mizrachi.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Fikk ros av Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), tok turen til Oslo by steinerskole for å se hvordan de jødiske veiviserne underviser. Etter foredraget gikk han bort til Eliana Hercz for å takke henne for innlegget hun skrev i Aftenposten denne uken.

– Jeg er glad for at Eliana har tatt opp denne debatten, sier Sanner til Vårt Land og legger til:

– Karpe Diem sier selv at de er misforstått. Jeg er ikke opptatt av å si hvem som tar rett eller feil. Det viktigste er at debatten reises og at Eliana og andre klart og tydelig sier ifra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter