Nyheter

Mindreårige holdes på pinebenken av UDI

Regjeringen er blant Europas strengeste i møte med mindreårige asylsøkere. Behandlingstiden i Utlendingsdirektoratet er mer enn firedoblet på tre år, opp til 442 dager.

– Den lange saksbehandlingstiden gjør barn til offer for politiske prioriteringer, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Vårt Land.

– Hva blir konsekvensen av dagens lange saksbehandlingstid?

– Enslige mindreårige som kunne fått oppholdstillatelse vil bli dyttet over i aldersgruppen der man bare får midlertidig opphold – eller avslag.

– Hvorfor har behandlinstiden økt så kraftig?

– Politiske ledelse i Justisdepartementet påla UDI å behandle Storskog-sakene først. Dermed kom de mindreårige langt bak i køen.

– Hvilket politisk tiltak kan endre situasjonen til de mindreårige?

– I stedet for å legge avslagsdatoen til grunn, bør man heller bruke datoen for når de søkte asyl. Da får man en langt bedre vurdering, selv med lang behandlingstid.

LES MER: Historisk mange enslige mindreårige til Norge

Strenge statsråder

Norge var et ettertraktet reisemål for unge, enslige asylsøkere fra Afghanistan. Men Solberg-regjeringens kontante asylpolitikk har senket ankomsttallene.

Både innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og hennes vikar, Per Sandberg, begge fra Fremskrittspartiet, har forkynt samme budskap:

Enslige mindreårige som kommer til Norge skal i hovedsak kun få en midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år og blir myndige. Da kan de returneres til hjemlandet, som internflyktninger. Én gruppe er hardt rammet av denne politikken: Afghanere.

LES MER: Storsatsing gjelder 12 barn

Ønsker liberalisering. Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker å endre denne praksisen, og foreslår en liberalisering som skal gi flere afghanske asylsøkere under 17 år varig opphold i Norge.

Solberg-regjeringen og Justisdepartementet sier nei:

«Ingen som søker asyl – heller ikke enslige mindreårige – har rett til internasjonal beskyttelse dersom internflukt i eget land er mulig», skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

LES MER: Flere barn skal til Afghanistan

Politisk styring

Derfor har fungerende innvandringsminister Per Sandberg initiert en ny instruks til UDI. Her sier departementet at direktoratet «ikke kan vurdere enslige mindreårige asylsøkere på 16 og 17 år ulikt når det gjelder henvisning til trygge områder i hjemlandet».

– Norske myndigheter returnerer ikke barn til Afghanistan uten at de har kjente omsorgspersoner der, sier Sandberg.

Over ett år

Mens Sandberg strammer den politiske kontrollen med UDI, kommer det fram at UDI sliter med å få behandlet asylsøknadene til enslige, mindreårige asylsøkere:

Fra 2014 og fram til i år er saksbehandlingstiden blitt godt over firedoblet – opp fra 95 dager i 2014 til 442 dager i de tre første månedene i 2017.

Altså fra vel tre måneder til over ett år. Saksbehandlingstiden i 2015 var 101 dager og 299 dager i 2016.

LES MER: Skal presse, lokke og betale

Skylder på ankomstene

– Den økende saksbehandlingstiden i 2016 og 2017 må sees i sammenheng med at det kom svært mange enslige mindreårige asylsøkere i 2015. Saksbehandlingskapasiteten i UDI var ikke på forhånd dimensjonert til å behandle saksomfanget som kom inn i 2015, forklarer Sandberg i et brev til Stortinget.

Han opplyser at behandlingstiden kan gå «vesentlig ned» på «litt sikt».

Vurdere provins

Statsråd Sandberg og Justisdepartementet har også gitt UDI en annen instruks. Bakgrunnen er et forslag fra UDI:

De foreslår en praksisendring som innebærer at UDI ved behandlingen av asylsøknader fra søkere fra Afghanistan ikke lenger vil vurdere beskyttelsesbehovet ut fra situasjonen i det distriktet søkeren kommer fra, men ut fra situasjonen i den provinsen søkeren kommer fra.

I den nye instruksen sier Justisdepartementet følgende: «Dersom UDI etter en konkret og individuell vurdering kommer til at søkeren er beskyttet mot retur til sin hjemprovins, skal UDI på vanlig måte vurdere om søkeren kan henvises til et annet trygt område i Afghanistan (internflukt).»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter