Nyheter

«Milorg 2» skal stanse innvandring

– Dette er misbruk av Milorg-navnet sier historiker. – Kan føre til vold, mener ekspert på høyreekstreme.

Innvandringsmotstander som står bak nettsiden Milorg.no vil stoppe innvandring med alle midler:

«Innvandringen til Norge nå fått et slikt omfang at det er å betrakte som en okkupasjon … Deres endelige mål er å overta landet helt og holdent … Derfor må grasrota i landet trå til og i det skjulte opprette enheter som på alle nivåer kan motarbeide okkupasjonen med alle tilgjengelig midler.»

Ordene er skrevet av Oddbjørn Jonstad på nettsiden milorg.no. Under 2. verdenskrig var Milorg (Militær Organisasjon) underlagt de norske myndighetene i London og kjempet mot den tyske okkupasjonen blant annet med sabotasje og i ekstreme tilfeller likvideringer.

– Dette er en tilraning og et misbruk av Milorg-navnet. Slike ytringer vil jeg ta sterk avstand fra, sier sjef for Norges hjemmefrontmuseum, Ivar Kraglund.

LES OGSÅ: Hvem er naive?

Landssvik-liste

Jonstad, som er leder av Norsk Folkeparti, driver en rekke nettsider. På «Nabokjerringa», «Landssvikkontoret», judas.no, «Prestekontoret», svartelistet.no, «Riksrettkontoret» og korsfarer.no lister han opp personer som han mener er venstreekstreme og har sviktet Norge fordi de støtter innvandring og islamisering.

Blant de om lag 200 personene som nevnt finner vi kjente navn som Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, men også mer ukjente personer som har uttalt seg positivt om innvandring eller arbeider med flyktninger.

– Bør undersøkes av PST

– Objektivt sett lyder dette som en oppfordring til å begå straffbare handlinger som sabotasje eller vold, sier Jon Wessel-Aas, advokat og ekspert på ytringsfrihet, om det som står på milorg.no.

I Straffelovens paragraf 183 står det at den «som offentlig oppfordrer noen til å iverksette en straffbar handling, straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.»

– Disse formuleringene er av en sånn art at det vil være naturlig for Politiets sikkerhetstjeneste å se nærmere på personene som står bak, for å sjekke om det bare er forvirrede enkeltpersoner som har det i kjeften, sier Wessel-Aas.

Han står selv på en av Jonstads lister. Det tar han med stor ro.

– På egne vegne føler jeg meg ikke særlig truet, men jeg forstår det dersom andre kan føle det svært ubehagelig og at det påvirker hvordan de deltar i samfunnsdebatten, sier han.

LES MER: Slik takler Norden folkevandringen

Frykter oppblomstring av høyreekstreme

Fredag i forrige uke kom Politiets sikkerhetstjeneste med en trusselvurdering der de mener at asylstrømmen kan føre til en oppblomstring av høyreekstreme.

«Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet. I Norge har det den siste tiden vært økt aktivitet på ytterliggående nettsider. Det har fremkommet hatretorikk og støtte og oppfordring til skadeverk på asylsøkeres oppholdssted», skriver de.

– Vi kommenterer ikke enkeltsider på nettet, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, om milorg.no.

Arbeider forebyggende

Han opplyser at det høyreekstreme miljøet i Norge ikke er særlig stort, men at man kan være bekymret for enkeltpersoner.

– Den store asylstrømmen vil føre til polarisering og på sikt vil det kunne føre til en oppblomstring av høyreekstreme miljøer, sier han.

– Hvordan arbeider dere opp mot disse miljøene?

– I hovedsak forbyggende. Når det gjelder unge under 18 år kan vi koble inn foreldre, skole og barnevern. Det kan ofte være nok til at vi hindrer dem i å gli inn i disse miljøene. Vi mener at det forbyggende arbeidet vårt er en av grunnene til det lave aktivitetsnivået til høyreekstreme.

– Farlig retorikk

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen er ekspert på høyreekstremisme. Han deler PSTs syn på hvordan flyktningstrømmen vil påvirke de høyreekstreme. Han er bekymret for retorikken på sider som milorg.no.

– Retorikken om at vi er okkupert eller invadert, tanken om borgerkrig og at ledende politikere er landsforrædere er noe man må ta på alvor, sier han.

– Kan slike sider bidra til at personer tyr til vold eller sabotasje?

– Det som foregår i sosiale medier er verre enn en dårlig hjemmeside fra én fyr. Få av dem som skriver slikt er farlige selv. Mange er tøffe bak skjermen og skriver til dels for å provosere og til dels fordi de er sinte, sier han.

Ideen bak 22. juli-terroren

Imidlertid kan ideologien som ligger bak en slik retorikk, helt klart føre til vold, mener Strømmen.

– Utfordringen er at personer som kan tenke seg å gjennomføre voldsaksjoner kan få en bekreftelse gjennom slike sider og facebookgrupper – og føle at de har støtte. De kan også tenke at alle de andre bare prater og at de handler, sier han.

– Det var denne typen ideer som lå bak 22. juli-terroren, sier han.

Strømmen vurderer Jonstads innflytelse som liten i det høyreekstreme miljøet.

– Han var litt viktig i en høyreradikal sammenheng før, men har forsvunnet fra radaren. Paradoksalt nok driver han også nettsiden nasjonalsamling.no, påpeker han.

LES OGSÅ: Splitter ny asylpolitikk i hurtigfart

– For stille dem til ansvar

– Listene er laget for at vi skal huske dem som tror de kan si hva som helst positivt om innvandring og islamisering uten at de trenger å stå til ansvar for det, sier Oddbjørn Jonstad.

Han mener at dagens situasjon likner sitasjonen under 2. verdenskrig, med en politisk ledelse og skattebetalte organisasjoner som jobber mot folks interesser.

– Det virker som en okkupasjon der statsmakten jobber for okkupantene. Jeg ser også at mange innvandrere jobber for å få nye innvandrere, sier han.

– Milorg var en organisasjon som brukte sabotasje i sin kamp mot tyskerne. Er det et av virkemidlene du mener er tilgjengelig for «nye» Milorg?

– Nei. Jeg er klar over at det kan være et dilemma der. Jeg tror vi kan slå fast at vi ikke skal bruke noen ulovligheter. Da hadde vi ikke gått ut på nettet, sier Jonstad som oppgir at tre personer har tatt kontakt med ham og vil bidra.

Trenger ikke frykte vold

– Har personene som står på listene dine noen grunn til å frykte vold?

– Nei. Vi har overhodet ikke slike tanker. Vi vil bare vise fram hva folk står for, og håpe at de kommer på bedre tanker.

– Har du forståelse for at folk kan bli engstelig når står på din landssvikliste og du samtidig driver en nettside som er oppkalt etter en militær motstandsorganisasjon?

– Nei, de trenger ikke bekymre seg. Jeg vil bare at de skal tenke seg om en gang til.

Flere ansatte i Vårt Land står på Oddbjørn Jonstads lister: Magne Henriksen, nyhetsredaktør; Alf Kjetil Walgermo, kulturredaktør; Per Anders Hoel, politisk journalist og Berit Aalborg, politisk redaktør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter