Nyheter

Milliondryss til hjertesaker

KrF og Venstre fikk stor pakke med «hjertesaks-millioner» i budsjettavtale. Venstre driver nå storskryt av borgerlig samarbeid.

Uten spetakkel av noe slag landet Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene en avtale om ­revidering av statsbudsjettet. Få måneder før valget var de blåblå rause med ekstrakroner til KrFs og Venstres hjertesaker.

– Mange beløp kan virke små, men vi vet jo nytten de har. Enten det gjelder fritidsopplevelser for barn eller lønnskostnader i Den norske kirke, sier KrFs finanstalsmann, Hans Olav Syversen.

LES OGSÅ: Helseministeren griper inn i russtrid

Mot fattigdom

Sammenlignet med andre reviderte budsjetter de siste årene er pakken med små ekstramillioner stor. De fire partiene har totalt flyttet på 400 millioner kroner, uten økt oljepengebruk.

– Vi prioriter igjen kamp mot fattigdom, kunnskap og klima og klassisk naturvern, sier Venstres finanstalsmann Terje Breivik.

Syversen i KrF trekker spesielt frem økt minstepensjonen for gifte og samboende pensjonister med 1.000 kroner. Og kamp mot fattigdom.

LES OGSÅ: Vil ha forlik mot biostrid

Gallupløft?

Få måneder før høstens stortingsvalg ligger KrF på lave 4,7 i gallupsnitt, mens Venstre er under sperregrensen.

Hva i budsjettavtalen er viktigst for å gi Venstre et løft, Breivik?

– Å få vist hva borgerlig faktisk har fått til av resultater. Det er ikke retorikk, men handler om faktiske resultater.

Under gårsdagens pressekonferanse om budsjettet serverte nettopp Breivik en egen avdeling med skryt av det borgerlige budsjettsamarbeidet — som har gitt «imponerende mye».

Hyllest

Det handlet om studie­plasser, 11 måneders studie­støtte og tidenes miljøbudsjett. Samt temposkifter og påstanden: Ingen stortingsflertall har «i så systematisk ­omfang» gjennomført så mye som er «god distriktspolitikk».

– Det viser hvor viktig det er at dette flertallet fortsetter etter valget, sa Breivik.

– Slutter du deg til Breiviks hyllest, Syversen?

– I budsjettsammenheng ­synes jeg de fire partiene har fått til mye sammen. Gjennomslaget har vært solid i mange forhandlinger, svarer Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter