Kirke

Milliardverdier går til Den norske kirke

Hele verdien av Opplysningsvesenets fond skal komme Den norske kirke til gode, konkluderer statsråd Kjell Ingolf Ropstad.

Fredag ble det kjent at tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) foreslår at kirkens «arvesølv» – Opplysningsvesenets fond (OVF) skal deles mellom kirken og staten, og at hele verdien av fondet skal komme Den norske kirke (Dnk) til gode.

I tillegg skal like store verdier som overføres til staten brukes på å sette i stand og sikre landets kirkebygg.

LES MER: Har kirken fått en ny festdag?

Vil sikre kulturarven

OVF forvalter verdier som historisk har vært knyttet til Dnk, men hvem som egentlig eier fondet har vært uavklart over lengre tid. Ifølge Ropstad tilsier beregningene at fondet kan være verdt mellom 10 og 12 milliarder kroner.

– Når vi nå legger frem en stortingsmelding om eierskapet til Opplysningsvesenets fond, har det vært viktig å finne en løsning som sikrer den kulturarven som kirkebyggene representerer, skriver Ropstad i en kronikk til Vårt Land.

Der viser han blant annet til brannen i Notre-Dame og kaller den «en rystende påminnelse om hvor utsatte våre gamle kirker er for brann».

– Staten forplikter seg nå til å sette av flere milliarder kroner til å sette i stand og sikre våre kirkebygg. Den økte innsatsen vil måtte gå over mange år, skriver Ropstad videre.

LES MER: Høyre lurer på om de skal forsyne seg av kirkens «arvesølv»

Kommunenes ansvar består

Ropstad understreker samtidig at selv om staten vil bruke store summer på kirkebyggene vil også kommunenes lovgitte ansvar for kirkebyggene ligge fast. I dag er det slik at kommunene har det økonomiske ansvaret for bygging, drift og vedlikehold av kirker i Norge.

Statsråden er tydelig på at fondets verdier kommer fra kirken og derfor bør komme kirken til gode. Han viser til at denne delingen av fondet vil gi kirken eiendomsrett til eiendommer med en særlig viktig kirkelig betydning, samtidig som det vil sikre en «storstilt satsing» på å bevare kirkebyggene.

– Jeg mener dette er den beste ordningen for både Den norske kirke og det norske samfunnet. Ved at hele verdien av fondet skal komme Den norske kirke til gode skal vi sikre de enorme kulturhistoriske verdiene som kirkene våre representerer, og trygge folkekirken for fremtiden, avslutter Ropstad kronikken.

Den norske kirke er selv ordknappe rett etter nyheten om at hele verdien av OVF skal komme Den norske kirke til gode ble gjort kjent.

– Vi har forståelse for at departementet ønsker å se OVF i sammenheng med den totale finansieringen av tros- og livssyn. I denne meldingen er det mye nytt stoff. Vi må derfor lese dette grundig og vurdere konsekvensene av de foreslåtte endringene for Den norske kirke, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet.

LES OGSÅ: Kirken nummer én i ordning for trosstøtte

Uklare spørsmål

På en pressekonferanse klokken 12.30 i dag vil Ropstad legge frem to lovforslag: ett om den nye tros- og livssynsloven og ett om OVF.

Før den tid er det uklart hva tildelingen av OVF til Den norske kirke vil bety for tilskuddet til andre tros- og livssynssamfunn og hvordan regjeringen har tenkt til å sikre likebehandlingsprinsippet som fastslår at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje som Dnk.

Det er heller ikke åpenbart om summen som skal brukes på kirkebevaring tilsvarer fondets avhendingsverdi eller også fremtidig avkastningsverdi og verdiøkning.

Dette er spørsmål det er ventet at statsråden må svare på under pressekonferansen.

LES OGSÅ: Kamp om «arvesølvet»

Vårt Land kommer tilbake med mer.

---

Opplysningsvesenets fond

  • Opprettet i 1821. Forvalter verdier som historisk har vært knyttet til Den norske kirke.
  • Er en av landets største grunneiere. Forvalter presteboliger, andre bygninger, festetomter, næringseiendommer, skog, vannkraftrettigheter, landbruksarealer og verdipapirer.
  • Skaper inntekter som brukes til å støtte ulike kirkelige formål og finansiere vedlikehold og drift av 363 presteboliger. I 2017 bidro OVF med 135 millioner til Den norske kirke.
  • Inntekter fra festetomter er en stor inntektskilde.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke