Nyheter

Milliardærmektige menn vinn makt

Steinrike Cyril Ramaphosa vant lederstriden i Sør-Afrikas regjeringsparti ANC – og kan dermed bli landets neste president. I Chile blir milliardæren Sebastián Piñera statssjef.

Menn med milliarder vinner nå makt i flere land. Én kjent mann med mange milliarder ble verdens mektigste for snart ett år siden.

Og nå følger flere.

Cyril Ramaphosa vant mandag den brutale maktkampen i partiet som har styrt Sør-Afrika siden 1994, den gamle frigjøringsbevegelsen ANC. Ramaphosa ble valgt til leder, og vil ligge fremst i køen fram mot presidentvalget i 2019. Da må dagens korrupsjonsmerkede statssjef, Jacob Zuma, tre til side.

Den tidligere fagforenings-­lederen Ramaphosa var ANCs forhandlingsleder under overgangen fra apartheid til demokrati i 1994. Da lyktes han med å inngå en avtale med Nasjonalistpartiet som gjorde at landet unngikk borgerkrig. Men han forlot politikken i 1996, og gikk inn i forretningslivet, og brukte sine erfaringer fra fagbevegelsen til å grunnlegge Sør-Afrikas ­første «svart»-eide gruveselskap, Shanduka Group.

Pengestrømmen fra gruvedrift, og senere fra eiendom, bankdrift, forsikring og telekom, gjorde Cyril Ramaphosa til en av Sør-Afrikas rikeste. Formuen har for lengst passert milliarden; den er på drygt fire milliarder.

Kredittkort

På andre siden av Atlanterhavet steg Sebastián Piñera fram som seierherre i presidentvalget i Chile søndag. Den Harvard-utdannede økonomen leder høyrepartiet Renovación Nacional – Nasjonal fornyelse.

Eks-professoren var president i Chile fra 2010 til 2014, da han ble erstattet av Michelle Bachelet som også var president fra 2006 til 2010.

I årene før Piñera ble statssjef første gang, bygget han opp et konsern som sopte inn milliarder på å tilby kredittkort i ­Chile. Sebastián Piñera eide også et TV-selskap, andeler i flyselskapet LAN og en fotballklubb, men solgte seg ut da han ble president i 2010.

Tidsskriftet Forbes rangerte i fjor Piñera som verdens 688. rikeste mann og anslo formuen hans til over 22,6 milliarder kroner.

Misfornøyde

For to uker siden ble styrtrike populisten Andrej Babis innsatt som Tjekkias nye statsminister. Ved valget i oktober ble Babis' ANO-bevegelse største parti og regjeringsoppdraget gikk til «Tsjekkias Trump». Babis kalles så fordi han er en styrtrik forretningsmann med populistisk budskap; imot euroen, er kritisk til innvandring og har spilt på velgernes aversjon mot veletablerte, korrupsjonsrammede politikere.

ANO ble grunnlagt av Babis i 2011, og står for Akce nespokojených obcanu, som betyr De misfornøyde medborgernes aksjon. «Ano» betyr «ja» på tsjekkisk.

Finanstidsskriftet Forbes melder at miliardæren Babis er Tsjekkias nest rikeste mann. Babis eier holdingselskapet Agrofert, som består av 200 selskaper med rundt 27.000 ansatte. Ledere i Agrofert har også viktige stillinger i partiet ANO.

I mai i år fikk han sparken som finansminister etter anklager om økonomiske uregelmessigheter og han har en tiltale om skatte-snusk og misbruk av EU-subsidier og EØS-midler hengende over seg.

Entreprenør

En tredje milliardær som er ute i den politiske vinden, er Saad Hariri, Libanons statsminister. Først gikk han av i november, så kom han tilbake nå i desember.

Hariri beholdt kontrollen med miliardbutikken Saudi Oger da han ble regjeringssjef i Libanon. Saudi Oger er blant Saudi-­Arabias største entreprenørkonsern og eies av Hariri-familien.

Mektigst

Men ingen av disse­ milliardærene har fått like mye oppmerksomhet han som ble USAs 45. president i januar, ­Donald Trump. Noe av det første han gjorde var å fylle opp administrasjonen med milliardærer.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter