Nyheter

Miljøpartiet til kamp mot «egoistene»

Miljøpartitopp varsler valgkamp mot «nesetipp-politikk» og et egoistisk og nasjonalistisk Norge. Frp er hovedfiende.

– Norge skal ikke bare bli det beste landet i verden, men også det beste landet for verden, sa talsperson Une Aina Bastholm, da hun og Rasmus Hansson avsluttet sin felles tale til Miljøpartiets landsmøte.

Bastholm og Hansson delte på avsnittene i talen som var et oppgjør med rødt og blått i politikken. For Miljøpartiet De Grønne (MDG) handler det om å gå foran og sette grønne verdier først.

– Vi vil ikke ha nesetipppolitikk. Vi er bevegelsen mot dem som skaper et mer egoistisk, pessimistisk og nasjonalistisk Norge, sa Bastholm til landsmøtet i Lillehammer.

LES OGSÅ: Miljøpartiet med soleklart ja til eggdonasjon

Stemt ned – men ikke nedstemt

Den andre talspersonen, Rasmus Hansson, er partiets eneste stortingsrepresentant. Han understreket at det handler om å stå rakt opp – selv om flertallet går i takt. Ofte har MDG blitt stemt ned i Stortinget. Men i følge Hansson er partiet ikke nedstemt, sånn følelsesmessig.

– Hvis jeg noen gang skal skrive min egen selvbiografi – noe jeg aldri skal gjøre – skal den hete: «For stemte 1 – mot stemte 168», spøkte Hansson.

LES OGSÅ: Analyse: Kan bli et grønt, mektig utpresserparti

Fem prosent

MDGs mål er fem prosent ved høstens stortingsvalg. Bryter man sperregrensen vil det gi partiet uttelling i form av en ekte stortingsgruppe med fem-seks mandater.

Hansson og Bastholm brukte mye tid på partiets hovedsaker, der klimakamp og nedtrapping av dagens oljevirksomhet er den fremste.

– Vi tør å banne i oljekatedralen og si at det faktisk må ta slutt, sa Hansson.

Men foran valget vil partiet også markere seg mot Frp. Et parti som nå vil «kjøre på litt» i oljepolitikken.

– Vi sier nei til bare å tenke på oss selv og nei til å ødelegge jorda for dem som kommer etter oss, poengterte Bastholm.

LES OGSÅ: Full omskjæringsstrid i MDG

Religiøst i naturen

Kampen mot global oppvarming er også en kamp for klassisk naturvern og økosystemet vårt. Og eksempelvis en kamp for ringselen, som ikke har noen beskyttelse mer om det mangler is i arktiske strøk.

– Å ta isen fra ringsel og bjørn er som å ta skogen fra elg og tiur. For å redde ringselen trengs det mer enn 35 øre dyrere bensin, sa Hansson, som fastslo:

– Vi er det partiet der folk sier de har hatt en religiøs opplevelse i naturen og flere av oss har vært med på programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», forklarte Hansson, til tilfredshet fra delegatene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter