Klima

Miljøminister vandret med klimapilegrimer

Deltakerne i Klimapilegrim 2015 fikk takknemlige ord fra miljøvernminister Tine Sundtoft.

– Klimapilegrim er et eksempel på engasjement som nytter. Gjennom gode samtaler langs veien er dere viktige ambassadører for klimasaken, både nasjonalt og internasjonalt, sa Sundtoft om Kirke-Norges store klimasatsing.

På en av de store scenene under Arendalsuka fikk Sundtoft selv overrakt stafettpinnen, en flaske vann fra ulike deler av Norge.

Sammen med deltakere i Klimapilegrim gikk Sundtoft en minietappe i Arendal sentrum. Den kirkelige klimamarkeringen består av 150 ulike etapper og arrangementer i Norge.

LES MER: Widvey inviterer media med på pilegrimstur

Vendepunkt

Det hele startet på Svalbard tidlig i juni. Hittil har tusenvis av deltakere gått 24.000 kilometre i det som skal være en del av en internasjonal vandring mot klimatoppmøtet i Paris.

– 2015 er et avgjørende år for internasjonalt klimasamarbeid. Møtet i Paris markerer et vendepunkt for det globale klimasamarbeidet og vi skal sammen stake ut en ny kurs i retning bærekraftsamfunnet, sa Sundtoft på podiet til Klimapilegrim 2015.

Der hadde Kirke-topper først kommet med appeller og oppfordringer til Sundtoft.

– Det skjer irriterende lite og det er til å bli sint av. Vi blir sinte når det settes av mer penger til klima enn til leting etter mer olje enn til hele klima- og miljøbudsjettet, sa eksempelvis Øyvind Skjerdal fra Norges KFUK-KFUM.

LES MER: Kjemper klimakampen i oppoverbakke

«Det største alvor»

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, ønsket statsråden lykke til foran det avgjørende Paris-toppmøtet sent i år.

– Den norske kirke har ikke de politiske svarene på alle spørsmålene, men vi har et ansvar for å legge dette inn over dette som har den politiske makten, sa han.

Miljøvernministeren lovet å ta oppfordringene fra Klimapilegrim med «det største alvor». Hun ga dem honnør for engasjementet og markeringsformen:

– Forhandlingene frem til Paris kan ha paralleller til en vandring med mange ulike etapper: Noen ganger går det lett og raskt og vi kjenner at vi går i takt med gode venner. Andre ganger er turen seig og krevende, fordi vi må dytte og dra med oss andre som mener vi har gått langt nok og kommet til målet, sa Sundtoft.

LES MER: Flerreligiøs vandring mot Nidaros

Klimaseilas. Dagen før hadde også Klimapilegrim en markering under Arendalsuka. 10 profilerte personer fra kirken, miljøbevegelsen og fagbevegelse deltok på en egen seilas fra Grimstad til Arandal.

Blant dem var biskop Ingeborg Midttømme, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland, leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken og forbundsleder John Leirvåg i Norsk Tjenestemannslag (NTL). Etappen ble brukt til å enes om en egen uttalelse overfor norske politikere i klimaspørsmålet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mette-Marit. Stafettpinnen ble senere på dagen fraktet med tog fra Arendal til Oslo. Flere markeringer er på beddingen:

– Neste uke skal kronprinsesse Mette-Marit og kronprinsesse Victoria gå en liten klimapilegrimsvandring over grensen fra Norge til Sverige, opplyste Ingrid Joyce, til daglig samfunnskontakt i Den katolske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima