En journalist om bord på skipet var vitne da migrantene begynte å gå fra borde, en etter en og med ryggsekk på ryggen, sent mandag kveld. De ble eskortert av politiet de få metrene til et annet fartøy der de blir satt i karantene.

– Etter en dag med venting har Ocean Viking fått instruks fra havnemesteren i Porto Empedocle om å forberede seg på å legge til kai om rundt 30 minutter, tvitret den franske organisasjonen SOS Méditerranée som drifter skipet, i 18.30-tida mandag. 

Da hadde skipet ventet rundt 4 kilometer fra havna på grønt lys fra myndighetene. Samme kveld meldte NRK at skipet hadde lagt til kai.

De 180 migrantene om bord ble reddet opp av skrøpelige båter i Middelhavet mellom 25. og 30. juni. 
Fra Ocean Viking overføres de til ei ferje som ligger fortøyd utenfor kysten av Sicilia, hvor de skal i karantene i 14 dager.

LES OGSÅ: Rapport fra Ocean Viking: – Dette er veldig, veldig ille

Mister kontrollen: Koronatesting og selvmordsforsøk

Italienske myndigheter gikk i helgen med på å ta imot migrantene etter at SOS Méditerranée erklærte unntakstilstand og advarte om at mannskapet var i ferd med å miste kontrollen over situasjonen.

– Mange av de overlevende lider av akutte mental lidelser og uttrykker at de har til hensikt å skade seg selv. En mann forsøkte å ta livet sitt i dag, sa organisasjonen fredag.

Alle migrantene ble søndag testet for korona.

– Så langt har kapteinen fått beskjed om at 90 av testene er negative, sier Trym Jacobsen i rederiet Hoyland offshore til NRK.

Siv Jensen kraftig ut mot hjelpeskip i Middelhavet

Frp-leder Siv Jensen tar til orde for å straffeforfølge organisasjoner og rederier hvis de, slik hun ser det, bidrar til menneskesmugling i Middelhavet.

Til VG sier Jensen at hun har sett seg lei på Ocean Viking-saken.

– I praksis er dette et kynisk politisk spill, og hjelpeorganisasjoner er faktisk med på å sponse menneskesmugling, noe også rederier som leier ut skip til denne virksomheten, har ansvar for, sier Frp-lederen.

Utspillet kommer i kjølvannet av helgens nødssituasjon på redningsskipet Ocean Viking, som har hatt 180 migranter om bord. Migrantene ble reddet opp av skrøpelige båter i Middelhavet mellom 25. og 30. juni. 

Skipseier uenig med Siv

Skipet eies av norske Hoyland Offshore. Daglig leder i rederiet, Trym Jacobsen er uenig i kritikken.

– Dette må være første gang livredning blir gjort til noe moralsk galt. Det kan vi ikke anerkjenne. Når mennesker er i ferd med å drukne, er det en plikt å hjelpe, uavhengig av politisk eller religiøst ståsted, sier Jacobsen til VG.

 

LES MER: