Nyheter

Midtøstens barn ekstremt utsatt

Flere barn utsettes i dag for alvorlig risiko i krig og konflikt enn noen gang de siste 20 årene. Flesteparten bor i muslimske land. Midtøsten er desidert farligst.

Irakiske Delvin (12) med lillesøsteren på armen i en flyktningleir i Irak, kan stå som eksempel på en illevarslende trend de siste par tiårene, der særlig Midtøsten kommer katastrofalt dårlig ut:

Selv om antallet land i konflikt har sunket noe, fra 66 i 1995 til 52 i 2016, så økte samtidig antallet barn som lever i konfliktområder med 75 prosent, fra 200 millioner til 357 millioner.

En vesentlig grunn er at moderne kriger i økende grad foregår i mer tettbefolkede områder.

LES MER: Mer kynisk misbruk av barn

Mer brutalt enn før

Den illevarslende utviklingen blir dokumentert i en rapport som Redd Barna i dag legger fram. Det er første gang siden Graça Machel i 1996 leverte en FN-rapport om barn i krig og konflikt, at en så omfattende kartlegging foreligger.

– Barn rammes i større omfang og mer brutalt enn før av krig og konflikt. Ett av seks barn i verden bor nå i områder i konflikt. Flere steder er en hel generasjon barn i ferd med å miste skolegang og framtidsmuligheter, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

Siden 2010 har det vært en økning på nær 300 prosent i antallet FN-bekreftede tilfeller av drap og lemlestelse av barn i konflikt. Rapporten viser til mer langvarige og brutale konflikter, der barn også er mål for å ramme motparten på sitt mest sårbare.

LES MER: Trumps farlige retorikk

Midtøsten verst rammet

Det største antallet barn som lever i konfliktsoner er i verdens mest folkerike verdensdel, Asia. Risikoen er imidlertid langt høyere i Midtøsten, ikke minst på grunn av kriger og voldelige konflikter i Syria, Jemen og Irak:

• I Midtøsten vokser nå to av fem barn (39 prosent) opp i områder som er maksimalt fem mil unna en konfliktsone.

• Også i Afrika er risikoen stor for at barn lever i eller nær konflikt. Det gjelder hvert femte barn (21 prosent) på verdens fattigste kontinent.

• Risikoen er atskillig lavere i andre verdensdeler: Europa (7 prosent), det amerikanske kontinentet (6 prosent) og Asia (16 prosent).

Nektes livsviktig hjelp

Tilfeller hvor mennesker blir nektet livsviktig hjelp, som mat, vann og medisiner, har ifølge rapporten steget med mer enn 1.500 prosent siden 2010. Også antall angrep på skoler og sykehus har økt kraftig.

Dessuten blir barn brukt som taktiske mål. I rapporten står om kopiering av brutale metoder i krigføring, der man eksempelvis ser at dersom noen tvinger barn til å bruke bombevest ett sted, så blir metoden gjerne raskt etterlignet et annet sted i en helt annen del av verden.

LES MER: Krisebildet i 2018

Islamistisk vold

I juni 2014 måtte familien til irakiske Delvin flykte hals over hode fra den IS-invaderte millionbyen Mosul i Irak. Seksbarnsfamilien kom seg i sikkerhet i en FN-drevet flyktningleir i den kurdiske regionen i Irak, men livet og en normal barndom ble satt på vent.

– Vi hører ofte om bygninger og byer som er lagt i grus. Det som er mindre synlig, er hvordan også barn innvendig blir ødelagt. Byer må gjenoppbygges, men like avgjørende er det å investere i å bygge opp igjen barn psykisk og fysisk, sier Tove Wang.

– Listen over farligste konfliktland for barn er dominert av muslimske land?

– Observasjonen er riktig, og vi ser at etniske og religiøse motsetninger er en faktor i mange land som er berørt av krig og voldelig konflikt. De siste årene har utvilsomt islamistisk begrunnet vold fra IS og andre bidratt sterkt i den retning, sier Wang.

Mye går likevel rett vei

Den dystre rapporten kommer samtidig som verdens rikeste ektepar og største filantroper, Bill og Melinda Gates, i sitt årlige brev om stiftelsens virksomhet skriver at optimisme synes å være mangelvare i dagens verden:

– Overskriftene er fulle av forferdelige nyheter. Hver dag bringer nye historier om politisk splittelse, vold eller naturkatastrofer.

Ekteparet kaller seg likevel optimister og påpeker at verdens befolkning er friskere og tryggere enn noen gang, med halvering siden 1990 av antallet barn som dør hvert år.

– Ja, heldigvis er det store bildet at stadig flere barn overlever og får skolegang, men for barn i krigssoner ser vi en økende brutalitet og mer kynisk krigføring enn før, påpeker Tove Wang.

Omfattende seksuell vold

Wang sier forholdene er enda verre enn det som nå blir dokumentert:

– På flere områder viser selv denne dystre rapporten bare toppen av et isfjell. Vi kan med stor sikkerhet si at seksuell vold mot barn i krig og konflikt er grovt underrapportert. Slike overgrep er dessverre fortsatt stigmatisert og tabubelagt, og blir som regel ikke anmeldt, påpeker generalsekretæren i Redd Barna.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter