Nyheter

Midtøstenkvartetten lover konkrete tiltak etter Abbas' tale

Kvartetten vil prøve å få fart på fredsprosessen mellom Israel og Palestina etter mange år uten synlig resultat.

Kvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, lover nå «konkrete tiltak på bakken i fraværet av en fredsprosess», men uten å si noe om hva disse tiltakene vil bestå i.

Initiativet kommer på et tidspunkt der den israelsk-palestinske konflikten er mer tilspisset enn på lenge, og en løsning synes helt i det blå.

På Vestbredden ønsker stadig flere palestinere en ny intifada – et nytt væpnet opprør mot den israelske okkupasjonsmakten. Samtidig er situasjonen i helspenn ved al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i Jerusalem, der muslimske palestinere føler seg truet av at stadig flere jøder ønsker å bruke den hellige plassen Haram al-Sharif, av jødene kalt Tempelhøyden, til å be.

LES OGSÅ: Palestinsk flagg heist utenfor FN-bygget

Lite effektiv

Kvartetten er blitt oppfattet som ineffektiv og ute av stand til å få partene til å nærme seg hverandre. Tvert imot, avstanden er bare blitt større og konflikten mer og mer fastlåst.

I forsøket på å gjøre Midtøstenkvartetten mer effektiv, skal gruppen ha hyppige konsultasjoner med Saudi-Arabia, Jordan, Egypt og Den arabiske liga. Den lover også å lytte til andre makter som har en interesse i konflikten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frankrike har ønsket en ny og utvidet «kontaktgruppe», med medlemmene i FNs sikkerhetsråd, arabiske land og EU. I tillegg har franskmennene jobbet for en FN-resolusjon som skulle fastslå et tidsskjema og andre rammer for fredsprosessen. Men ideen er skrinlagt på grunn av manglende støtte.

LES OGSÅ: Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

Desillusjonert

Onsdag erklærte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas at selvstyremyndigheten trekker seg fra alle tidligere inngåtte avtaler med Israel, blant annet Oslo-avtalen, under sin tale i FNs hovedforsamling.

– Vår tålmodighet er slutt, sa Abbas.

Utenriksminister Børge Brende (H) frykter uttalelsene kan få store konsekvenser og mener at situasjonen er alvorligere enn på lenge.

Talen ble holdt samme dag som det palestinske flagget for første gang ble heist utenfor FN-hovedkvarteret, etter en flere år lang prosess der Palestina søker å bli anerkjent som et ordinært medlemsland i FN-systemet. Prosessen er blitt møtt med stor mistro i Israel.

LES OGSÅ: Abbas' tale egger til uro sier Netanyahu

Grønt lys for bosetter-utposter

Palestinerens mangeårige krav om at Israel må stanse utbyggingen av bosetninger på Vestbredden, har også falt på steingrunn, og torsdag kunne avisen Haaretz melde at Israel planlegger å gi tillatelse til at hundrevis av ulovlige hus, bygd av israelske bosettere, kan bli stående. Husene er etablert på fem utposter som dekker et seks kvadratkilometer stort område. De som bor på området, har vært involvert i voldelige sammenstøt med palestinere, ifølge den israelske avisen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter