Nyheter

Metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

Jonas Gahr Støre vil ikke lenger spandere alkohol og Unge Høyre tørrlegges etter Tonning Riise-saken. Men det politiske Norge blir neppe avholds med det første.

– Historisk har ledere i arbeiderbevegelsen sett det som del av sitt sosiale ansvar å beskytte mennesker mot overdreven alkoholbruk. Det var sant for 150 år siden og det er sant i dag, sier Jonas Gahr Støre til Vårt Land.

Det var i gårsdagens NRK Debatten at Arbeiderpartilederen slapp nyheten om at partiet ikke lenger ville betale for alkohol ved sentrale samlinger.

LES OGSÅ: – Ikke sikkert metoo betyr så mye om ti år

Elefanten

Ap vedtok regelendringen i fjor høst, altså før metoo–bevegelsen og Giske-saken tok av. Likevel håper Støre at de kan øke bevissthet rundt temaet. I Debatten kalte han alkohol for «elefanten i rommet» i metoo-debatten.

– Stort alkoholforbruk fører til uønsket oppførsel. Det er aldri en unnskyldning for seksuell trakassering, men det er en del av bildet i mange av sakene som kommer i søkelyset nå, utdyper han overfor Vårt Land.

Kanskje får Ap-lederen ønsket sitt oppfylt? Fredag meldte Unge Høyre og Høyre i en felles pressemelding at «det innføres totalforbud mot alkohol på UH-arrangementer på ubestemt tid».

Utspillet kom i forbindelse med den voksende mengden varsler mot den avgåtte Unge Høyre-lederen, Kristian Tonning Riise. I mange av dem skal mye alkohol være involvert.

LES OGSÅ: Islamkritikere omfavner Hadia Tajik

Ros fra KrF

Fredag utfordret KrF-leder Knut Arild Hareide i et innlegg på sin Facebook-side alle de politiske partiene til å gjøre som Ap.

– Jeg synes Støre tar et modig valg. Jeg legger meg ikke opp i at folk drikker alkohol, men partiene skal ikke bruke skattebetalernes penger på det, sier Hareide til Vårt Land.

Også han kaller alkohol for «elefanten i rommet» og mener temaet har fått for lite oppmerksomhet i metoo-debatten.

Jonas Gahr Støre mener temaet er tabubelagt:

– Ofte er det tabu å snakke om de negative virkningene av alkohol, man blir sett på som en moralist som vil begrense folks mulighet til å ha det gøy. Jeg vil ikke det, men ønsker få fram at andre mennesker også har rett på trygge omgivelser.

Har du fått noen reaksjoner selv?

– Jeg tror 98 prosent av henvendelsene jeg har fått, har vært positive, sier Støre.

Lokale arrangementer vil fortsatt være de lokale ledernes ansvar, forteller Støre.

– Men dette er et signal om at vi forventer forsvarlig alkoholforbruk.

LES OGSÅ: Oddvar Nordli (1927-2018): «Man må ha noe å leve for»

Grønt måtehold

Flere partier har allerede strenge regler for alkohol i partisammenhenger. Verken Miljøpartiet De Grønne, Rødt eller KrF spanderer alkohol på sine medlemmer.

Rødt har aldri spandert alkohol, nettopp for å forebygge seksuell trakassering, opplyser partisekretær Benedikte Pryneid Hansen i Rødt.

I MDG må delegatene labbe bort til baren og kjøpe selv.

– Det er spesielt av hensyn til at Grønn Ungdoms medlemmer skal få delta på lik linje. Hvert landsmøte foreslår de totalforbud mot alkohol, sier generalsekretær Lars Gaupset.

«Høyre vurderer ikke å innføre alkoholforbud på arrangementene, men å begrense det som er inkludert til øl eller vin til maten for de som ønsker det», skriver derimot generalsekretær John Ragnar Aarset i en e-post til Vårt Land.

Det er imidlertid bare på sentralstyrets middager at partiet tar regningen.

Generalsekretæren varsler også at alkohol blir et tema når partiets «etiske regelverk/partidokument» skal revideres. Han understreker at det må være nok ansvarlige til å passe på om noen ikke skulle oppføre seg.

Senterpartiet er kjent for å ha de livligste festene av partiene, og partiet har heller ingen skriftlige alkoholregler, ifølge generalsekretær Knut M. Olsen.

– Men vi har som praksis at vi ved større sammenkomster betaler inntil to glass øl eller vin ved middagen. Utover det er det opp til hver enkelt. Jeg har inntrykk av at dette håndteres veldig klokt ute i fylkene, sier Olsen, som mener det er «naturlig at vi tar en diskusjon om behovet for tydeligere regler».

LES OGSÅ: Ungdomsparti presser på for dødshjelp

Ikke entydig

Støre og Hareide får støtte fra Akan – trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og Staten for å forebygge rusmiddelproblemer i arbeidslivet.

Men fagleder Camilla Bakkeng heller kaldt vann i årene til de som tror utviklingen går strakt i nykter retning, være det seg i politikken eller arbeidslivet forøvrig:

– Ofte hører vi at det var verre før. I næringslivet har det blitt mindre fri bar enn før, ofte får man et begrenset antall enheter til middagen. Men man er gjerne på en restaurant der man kan kjøpe alkohol selv og anledningene der alkohol har en naturlig plass har blitt flere, sier hun.

Det viktigste metoo kan bidra til, er økt åpenhet om tematikken, fastslår hun.

– Alle arbeidsplasser har en alkoholkultur. Det viktigste er å ha bevissthet rundt den. Å skape et språk som lar en snakke om temaet på en konstruktiv måte og formulere noen kjøreregler. Klarer man å skape en trygghet rundt dette, så blir det lettere å varsle om ting som er ugreit, sier Bakkeng, med henvisning til metoo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter