Kirke

Metodistkirken får sin første homofile biskop

Metodistkirken får sin første homofile biskop, til tross for eget forbud. Nå frykter bisperådet at kirken kan splittes.

Dr. Karen Oliveto ble enstemmig valgt til biskop av kirkene i United Methodist Church (UMC) sitt vestlige distrikt i USA.

Dermed trosser de UMCs eget forbud mot pastorer som er «praktiserende homofile», ifølge det progressive nyhetsnettstedet ThinkProgress.

Metodistkirken i Norge tilhører kirkesamfunnet, som har over 12 millioner medlemmer globalt.

LES MER: Metodistene ber biskopene redde samholdet

Jubel og bekymring

– Et 40 år langt arbeid er i ferd med å nå et vippepunkt, sier Matthew Berryman i Reconciling Ministries Network i en uttalelse.

Gruppen arbeider for homofiles rettigheter i UMC. De siste par årene har støtten for homofile geistlige økt i den amerikanske delen av kirkesamfunnet, ifølge ThinkProgress.

The Guardian siterer derimot presidenten i UMCs bisperåd på at valget reiser alvorlige spørsmål ved kirkens enhet. Avisen viser også til en såkalt evangelikal gruppe i kirkesamfunnet, som sier at valget kan bringe kirken til randen av splittelse.

LES MER: På få år har det skjedd en langsom revolusjon i norsk kristendom

Kommisjon

Det er et så stort trykk i den vestlige delen av kirken at man har sett det som nødvendig å be biskopene komme på banen i dette spørsmålet, sa Roar G. Fotland, metodistprest og førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, i en lengre artikkel i Vårt Land i vår.

Da skulle UMCs generalforsamling egentlig ha behandlet spørsmålet. I stedet ba de bisperådet om hjelp. De svarte med å sette ned en kommisjon.

Det er ennå ikke klart når den vil konkludere og hundrevis av homofile geistlige er inntil videre «i limbo», skriver ThinkProgress.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

---

United Methodist Church (UMC)

  • En av flere grener innen metodismen. Har til sammen i overkant av 12 millioner medlemmer fra mer enn 125 forskjellige land. Inkluderer blant annet Metodistkirken i Norge.
  • Det øverste internasjonale organ innen dette kirkesamfunnet er Generalkonferansen, der representanter fra hele verden møtes hvert fjerde år for å diskutere teologiske og prinsipielle spørsmål av betydning for det globale fellesskapet.
  • Metodistkirken i Norge følger disse avgjørelsene, og kirkens offisielle syn kan ikke endres av Årskonferansen i Norge.
  • Kilde: umc.org og metodistkirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke