Nyheter

Metodistene ber biskopene redde samholdet

Spørsmålet om homofili står i fare for å splitte verdens metodister. Nå ber Generalkonferansen biskopene om hjelp.

– Vi har diskutert spørsmålet om homofili i flere tiår, men de siste årene har frontene blitt tydeligere. Kirken står nå i en uhyre vanskelig og anspent situasjon, sier Christian Alsted, biskop for Metodistkirken i Norden og Baltikum.

Han er en av mange som frykter at spørsmålet om likekjønnet vigsel og samliv kan splitte det metodistiske kirkesamfunnet, United Methodist Church (UMC). Det er dette kirkesamfunnet Metodistkirken i Norge tilhører.

I 11 dager har delegater fra hele verden vært samlet på generalkonferanse i Portland, USA. Generalkonferansen er UMCs øverste organ og legger føringen for de fleste aspektene ved kirkens liv og lære.

LES MER: Nekter å spille i likekjønnet vigsel

Bønn til biskopene

Kirken har tradisjonelt hatt et konservativt standpunkt hvor de sier nei til likekjønnet ekteskap og homofilt samliv. Slik vil ikke alle at det skal være, og diskusjonen er nå blitt så betent at Generalkonferansen for første gang har bedt biskopene om råd.

– Det er ganske unikt og understreker alvoret i situasjonen. Vi har normalt ikke talerett, men Generalkonferansen har likevel bedt oss om å finne en løsning og vise vei videre, sier biskop Alsted.

Han forteller at Biskoprådet nå vil nedsette en kommisjon som skal arbeide videre med spørsmålene.

– Det vil igjen muligens resultere i en ekstraordinær generalkonferanse, hvor dette spørsmålet vil være det eneste spørsmålet. En slik konferanse er veldig unik og har bare funnet sted én gang tideligere i kirkens 200 år lange historie.

LES MER: Hvite lavkirkelige stemmer republikansk

Spent stemning

Generalsekretær i Norges Kristne Råd og metodistprest, Knut Refsdal, var til stede under konferansen som representant for Biskoprådets avdeling for økumenikk og interreligiøse relasjoner.

– Jeg synes spenningene både før og under konferansen var til å ta og føle på.

Han er usikker på hva som vil komme ut av biskopenes arbeid.

– Det er fint at biskopene tar et initiativ, men jeg vet ikke hva nytt det kan bringe inn i debatten. Sånn sett er jeg redd for at dette bare er enda utsettelse hvor vi kjøper oss mer tid, sier Refsdal.

Han tror UMC må finne tilbake til metodistenes åpenhet for mangfold og ulike meninger for å unngå en splittelse.

– Rommet for mangfold er blitt mindre de siste årene. Slik har det ikke vært tidligere.

LES MER: Metodisten frå møblert heim

Regionalt

– Denne debatten har vi hatt lenge. Det som er nytt er at de som ønsker en forandring nå truer med splittelse. Det er et så stort trykk i den vestlige og amerikanske delen av kirken, at man har sett det som nødvendig å be biskopene komme på banen, sier Roar G. Fotland, metodistprest og førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet.

Han har fulgt konferansen fra Norge og tror homodebatten kan føre til at regionene i UMC får mer makt.

– Det er den eneste måten å komme i mål på uten at kirken splittes. Biskopene er blitt bedt om å komme med et veiledende råd overfor Generalkonferansen, men det er godt mulig at de mindre regionene får mulighet til selv å bestemme om de vil følge beslutningen.

LES MER: Sjømannskirken vil vie homofile

Flytter problemene

Biskop Alsted utelukker ikke en slik løsning.

– Jeg tror det kan være en mulighet, men jeg vet ikke om det vil bli slik. Et slikt forslag kan også resultere i at den betente diskusjonen som nå tas på globalt nivå, flyttes ned på regionalt eller nasjonalt nivå. Det kan være en fordel, men det kan også være en enda større utfordring.

– Hva mener du selv om dette spørsmålet?

– Det er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Min oppgave som biskop er å jobbe for kirkens enhet, lære og ordning. Personlig mener jeg ikke at dette spørsmålet har den tyngde og karakter som rettferdiggjør en eventuell splittelse. Det er ikke like viktig som spørsmålet om Jesu guddommelighet eller hans oppstandelse. For andre er det så viktig.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter