Nyheter

Merkels stille skifte om flyktninger

Angela Merkel har nå forandret Tysklands flyktningpolitikk, men har ikke snakket så høyt om det, mener toneangivende tysk magasin.

– Det handler ikke lenger om mennesker, det handler om tall. Det skriver ukemagasinet Der Spiegel i en svært kritisk kommentar, etter at lederne for de største partiene ble enige om en plattform for å forhandle om en koalisjonsregjering. Landet har vært i et politisk ingenmannsland siden valget i september.

– Det er et stort gap mellom «åpne armer»-politikken fra 2015, hvor nesten 750.000 asylsøkere kom til landet, mot i fjor, da tallet var 223.000, skriver avisa.

Anette Homlong Storeide er enig i at Merkel er i ferd med å endre hele sin asylpolitikk.

Merkel tok feil

– Helt klart. Asylpolitikken er også en av grunnene til at hennes parti CDU gjorde et så dårlig valg. For tyskerne har det vært soleklart at en endring måtte komme, spørsmålet er heller hvordan, sier Storeide. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur på NTNU.

KOMMENTAR: Merkels hodepiner

Å endre ståsted etter hva som er politisk beleilig, og legge seg på midten, og vite hva som er folkets mening, har vært Angela Merkels vellykkede strategi i mange år. Homlong Storeide mener at denne strategien slo feil under flyktningkrisen.

– Merkel er humanist og jeg er overbevist at hun trodde på den politikken hun åpnet for i 2015. Men hun feilberegnet fullstendig hvor mange som kom, mottakssituasjonen og hvordan den tyske befolkningen ville ta dem i mot. Rosen hun mottok, kom mest fra andre land, mener Homlong Storeide.

Mange bidro

Professor Elin Nesje Vestli er enig i at det kom intern kritikk, men at Merkel også fikk mye støtte i Tyskland.

– Det var svært mange mennesker som bidro til denne «velkommen»-kulturen, sier Vestli, som er professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap på Høgskolen i Østfold.

Hun mener Köln 2015, da det ble meldt om overgrep av asylsøkere mot kvinner under nyttårsfeiringa, var et vendepunkt, selv om lignende hendelser ikke har skjedd igjen.

Nesje Vestli mener at Merkel startet skiftet i asyl- og flyktningpolitikken for en stund siden, og at hun har beveget seg et godt stykke siden 2015.

KOMMENTAR: Åpnet rom for AfD

– I lys av dagens situasjon så er det snakk om å få en regjering på plass. Hun er pragmatisk og villig til å strekke seg langt. Det er ingen andre alternativer som er realistiske, sier Vestli.

De viktigste innstrammingsforslagene er antallet flyktninger som nå får komme til landet hvert år, at det skal bli vanskeligere å få familiegjenforening og at økonomisk støtte skal gis i form av ytelser heller enn pengeutbetalinger.

Tapte for AfD

I Bayern, tapte Merkels kristeligdemokratiske søsterparti CSU til Alternativ für Deutschland (AfD). Det høyrepopulistiske partiet fikk blant annet mobilisert en million sofavelgere. Mange beskrev det som et protestvalg mot asylpolitikken.

Så i forhandlingene nå, har CSU lagt hardt press på at politikken skal strammes kraftig inn. På den andre siden står sosialdemokratene og skal forhandle. De står langt fra hverandre.

– Det er som å gå i spagaten, sier Anette Homlong Storeide.

Elin Nesje Vestli beskriver en historie som fortelles i Tyskland – fra kulissene bak, under forhandlingene: Kristeligdemokratene i Bayern ville ha ordet «øvre grense» for flyktninger inn i dokumentet. Det var helt uspiselig for både Merkel og sosialdemokratene.

Mister makt

Ukeavisa Der Spiegel er et svært viktig magasin, som har dominert det tyske mediebildet i mange tiår.

– Kommentarene er ofte kritiske og polemiske, men alle politikere må vite hva Der Spiegel mener på lederplass, sier Nesje Vestli.

Hun sier at Merkel fortsatt har en mektig posisjon og ingen umiddelbare utfordrere, men både hun og SPDs Martin Schulz kjemper for sitt ettermæle og sin politiske framtid.

Homlong Storeide minner om at det er sterkt press mot dem som skal forhandle de neste månedene. De må bli enige. Ellers kaster de landet ut i ny usikkerhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter