Nyheter

Merkel for morgendagen

DRESDEN: Angela Merkel kan «lukte» folkemeningen og ­politiske svingninger. Derfor velger tyskerne henne som regjeringssjef for fjerde gang.

– Ingen tvil. Det blir Merkel. Men hun – og Tyskland – betaler en pris.

Journalisten Ulrich Wolf står på takterrassen til avisa Sächsische Zeitung. – Dresdens beste utsikt, sier han. Det er her han tenker og skriver best. Selv om Wolf tror det høyrepopulistiske partiet AfD vil gjøre et veldig bra valg, særlig her i det tidligere Øst-Tyskland, er det ingen som helst tvil om at landsmoderen Merkel fortsetter å regjere. Men han mener­ hennes politiske metode, og det at Tyskland styres av store koalisjoner, har ført til et vakuum i tysk politikk.

– Angela Merkels hovedstrategi er å ta klassiske tema fra opposisjonen, og gjøre dem til sine. Men prisen for dette er et åpent rom, særlig på den konservative siden.

– Den kuppet AfD, fastslår han, og mener dette ble tydelig under flyktningekrisen.

LES OGSÅ: Høyrevinden fra øst

Bølgen

Aftenposten-journalist Ingrid Brekke «kjenner» Angela Merkel godt gjennom arbeidet med boka Angela­ Merkel. Et europeisk drama,­ en grundig biografi om prestedatterens liv og vei til toppen i tysk politikk.

– En hovedgrunn er at hun rett og slett har hatt konjunkturene på sin side. Tyskland kom helskinnet gjennom finanskrisen. Den bølgen har hun surfet på.

For Tyskland går bra økonomisk, arbeidsledigheten er på det laveste siden gjenforeningen. Utenfor landets grenser er det imidlertid uforutsigbare ­tider – med Brexit, Donald Trump, Tyrkias Erdogan og Russlands Putin i kulissene. Men Merkel er selve symbolet på stabilitet, og valget av henne er et uttrykk for tyskernes stabilitetslengsel, sier Brekke.

Hun påpeker at de lave lønningene og den sosiale usikkerheten som rundt 20 prosent i samfunnet sliter med, også er et viktig poeng.

– Men majoriteten har det bra, og ser liten grunn til å bytte ut Merkel.

– Hvordan har hun klart å holde­ seg på topp så lenge?

– Merkel er en usedvanlig politiker, som har truffet en tidsånd. Hun er selve inkarnasjonen av gjenforeningen av Tyskland: Hun er den første kansleren som er født etter krigen, og hun er fra tidligere Øst-Tyskland. Dette treffer noe hos tyskerne. Hun står for en ny tid, sier Ingrid Brekke.

Hun poengterer det helt spesielle forholdet Angela Merkel har til folket, og hennes strategiske og taktiske egenskaper.

– Hun kan «lukte» folke­meningen og føye seg etter det. Merkel følger tett hva folket mener og tenker. Det er en grunn til at hun velges om og om igjen, sier Brekke.

LES MER: Historien preger tysk politikk

Stjeler klærne

Tyskland-­ekspert og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt, sier det slik:

– Angela Merkel har den evnen at hun stjeler andre politikeres klær. Hun refererer til tidligere­ statsminister Jan P. Syse (H), som sa dette om endringene­ i ­Arbeiderpartiet på 80-tallet: 
– De stjeler­ våre klær mens vi bader, sa han (og la til at Høyres garderobe fortsatt er full).

– Merkel har tatt opp i seg de politiske strømningene og ­debattene som har ligget i tiden. For eksempel for et mer energivennlig Tyskland – hun vil forby atomkraftverk. Det var jo De Grønnes store sak, sier Bundt.

Tysklandseksperten legger til at Merkel har strammet inn sin egen flyktning- og innvandringspolitikk siden 2015. Hun har blant annet gjort det vanskeligere å få familiegjenforening.

Men i motsetning til andre konservative, europeiske politikere, så gjør Merkel dette uten å bruke høyrepopulistisk retorikk.

Merkels Kristeligdemokratiske parti (CDU) beskriver Kate Hansen Bundt slik: Et Høyre, med en dæsj Kristelig Folkeparti.

Under flyktningkrisen i 2015, da 900.000 mennesker flyktet­ til Tyskland, og Merkel åpnet­ ­dørene, var hun og folket­ på samme­ side, selv om det forandret­ seg etter hvert.

– Det er Merkels største krise,­ når man ser på etterdønningene­ av reaksjonene. Men der og da, var hun og folket på samme side, sier hun.

LES OGSÅ: Unge jøder velger Berlin 

Potetsuppe

– Offisielt reiser Merkel verden rundt, omgås statsledere og deltar i slottsmiddager. Privat forsøker hun å leve som hun fortsatt arbeidet som fysiker i DDR: Handler selv på supermarkedet, lager potetsuppe til mannen og tilbringer helgene i et lite feriehus hun har eid i 30 år, skriver Ingrid Brekke i boka om Merkel. Hun er et privat menneske, hun har aldri gjort noe hjemme-hos-intervju, snakker sjelden om hva hun tenker og har et ansikt som er umulig å lese.

– Du har gått dypt inn i bakgrunnen og livet hennes. Hva overrasket deg mest?

– Det var fascinerende å høre hvordan venner og kolleger fra nesten 30 år tilbake omtale hennes egenskaper, at det er så likt hvordan man beskriver henne i dag: Arbeidsom, har ikke agenda, kompromissvillig, lytter mye, snakker mindre. Beskrivelsene­ har vært veldig konstante; det er sånn hun er, sier Brekke og ­mener det er en av Merkels ­nøkler til suksess.

– Hun framstår som ufarlig, føler lite og jobber analytisk. Hun har en naturvitenskaplig tilnærming til det meste. Nøktern,­ ­ingen skandaler. Men hun er en knallhard politiker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter