Nyheter

Mer til bistand inn i budsjettspurten

KrF og Venstre står side om side med noe som kan være sluttkrav i forhandlingsdramaet: Mer til bistand – og grønne avgiftsgrep.

Onsdag kveld gikk forhandlingspartene hver til sitt, etter at KrF og Venstres stortingsgrupper hadde vraket det opplegget som Høyre/Frp håpet skulle få slutt på budsjettstrevet.

På et møte ved 19-tiden serverte KrF/Venstre derimot de to regjeringspartiene nye krav – og en skisse til løsning.

– Vi har presentert det vi mener er en skisse til en god løsning. Den inneholder overkommelige endringer. Og det gjelder det som skal til for å komme i mål, sa KrF-forhandler Hans Olav Syversen.

Innholdet var imidlertid såpass komplisert at regjeringspartiene ikke kunne gå videre i forhandlinger utover natten.

– Venstre og KrFs skisse er overkommelig, sa Venstre-forhandler Terje Breivik.

LES OGSÅ: Kjernesakene presses i hard budsjettspurt

Provoserer Frp

Med stortingsgruppen i bakhånd krever Breivik avgiftsøkninger av det grønne slaget. Dermed fortsetter dramatikken, fordi Frp synes avgiftsøkninger er uspiselige. Venstre krever at budsjettet kan gi klimareduksjoner allerede neste år.

– Er det avgjørende for Venstre at nettopp avgiftsøkninger sørger for den klimareduksjonen dere krever?

– Avgifter er veldig viktige, ja. Det er ikke tvil om at et grønt skatteskifte bidrar til det å prise ned det man vil ha mer av: Sysselsetting og verdiskapning. Og prise opp det man vil ha mindre av: Klimautslipp, svarer Breivik.

LES OGSÅ: Senterpartiet reparerer bistanden

KrF: Bistand, skole

KrFs Syversen ville i går kveld ikke gå i detalj om hva som er partiets krav i den nye skissen. Men etter det Vårt Land kjenner til krever stortingsgruppen mer penger på bordet for å godta en budsjettavtale.

KrF synes ikke nivået på bistandssatsingen er høy nok. Dessuten kommer partiet til å kreve mer til både tidlig satsing i skolen og til pensjonister.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ta torsdagen til hjelp

Høyre og Frp var ikke direkte avvisende etter det siste fremstøtet fra sentrumspartiene. Om formiddagen hadde de lagt frem noe de mente ville rykke forhandlingene nær en løsning. Men Venstre og KrFs stortingsrepresentanter syntes altså ikke det var bra nok

– Det mest vesentlige er at de to partiene fortsatt har en god vilje til løsning. Men det tar tid å vurdere de forslagene de nå kommer med, sier Svein Flåtten, Høyres forhandler.

Derfor må regjeringspartiene kalkulere ut over onsdagskvelden og inn i torsdagen. Men alle parter signaliserer at forhandlingene egentlig nærmer seg slutten og at avstanden ikke er uoverkommelig. Men selv små grep kan ha krevende forprosesser – ikke minst når de skal klareres i regjeringsapparatet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter