Nyheter

– Mer står på spill for kristne foreldre

Kristine Aksøy er kristen. Hun syntes var utfordrende da datteren vurderte borgerlig konfirmasjon.

– For en som har et aktivt forhold til troen, så er det ikke hipp som happ hvilket valg barna gjør når det gjelder religiøs tilhørighet. Troen på Gud er et grunnleggende valg, sier Aksøy.

Hun er kristen og jobber også i Den norske kirke, nærmere bestemt i Kirkerådet, som er Den norske kirkes sentraladministrasjon. For 12 år siden opplevde Aksøy at et av barna hennes vurderte å droppe konfirmasjon i kirken.

– For meg var det ikke nødvendigvis sårt, men jeg kjente det som veldig utfordrende. Mer står på spill for kristne foreldre når barna velger annerledes. Oppi alt ønsket jeg at datteren min skulle ta et fritt valg. Samtidig, da hun spurte, fortalte jeg at det ikke var likegyldig for meg hva hun valgte.

LES OGSÅ: Kirkekonfirmanter roses av sekulære foreldre.

Frykt for fortapelse

At mer står på spill for kristne foreldre, er også inntrykket til professor Ida Marie Høeg.

De er opptatt av å overføre tro og verdier til sine barn. Religiøse foreldre kan lett oppleve at de har gjort en dårlig jobb når barna velger andre trosveier enn de selv, sier Høeg.

Hun understreker likevel at foreldre generelt er opptatt av at barna «skal ta sine egne selvstendige valg og utforme en livsstil i tråd med egen personlighet og preferanser».

– Hva er det som står på spill for kristne for­eldre, Kristine Aksøy?

– For troende foreldre er det et aktivt valg å døpe barna og la troen være en del av livet deres. Vi ønsker jo å gi videre til barna det som er verdifullt for oss, sier Aksøy.

LES OGSÅ: På verdens største vibrasjonsgulv blir døvblinde August konfirmert

– Er det også en frykt for at barna skal gå fortapt?

– For noen foreldre er det nok det, men kristne har et stort mangfold av måter å forholde seg til tro på. En del tenker nok at: «Frelse og fortapelse rår jeg ikke over. Dette må vi legge i Guds hender.»

Aksøy og datteren kom fram til et kompromiss:

– Hun gikk med på å starte konfirmasjonstiden i kirken frem til hun fortsatt hadde mulighet til å melde seg på borgerlig konfirmasjon. Dersom hun erfarte at dette ikke var noe for henne, så stod hun fritt til å velge annerledes.

– Lytt til barnet

– Hvilke råd vil du gi til foreldre som står i samme situasjon?

– Ta valget deres på alvor. Sørg for at barnet har et skikkelig kunnskapsgrunnlag. Lytt til dem, ikke kjør din egen agenda. Hvorfor velger du som du gjør? Hva er motivene dine? Hvis 14-åringen ­faktisk mener at de ønsker å konfirmere seg borgerlig, eller ikke konfirmere seg i det hele tatt, la dem få det handlingsrommet, sier Aksøy, og legger til:

– Så må vi foreldre håndtere våre følelser og fortsette å be for barna våre. En ungdom som føler seg tvunget til kirkelig konfirmasjon vil neppe få et positivt forhold til troen.

– Hva valgte datteren din?

– Heldigvis opplevde hun tiden i kirken som ­positivt, og jeg tror det ble mulig fordi vi fant fram til en løsning hvor valget faktisk var hennes, sier hun.

LES OGSÅ: – Kjære konfirmant, du kommer til å velge feil – men det er ikke så farlig.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter