Nyheter

Mer risikabelt å være korrupt toppleder

En rekke statsledere og politikere risikerer gransking for korrupsjon etter Panama-lekkasjen. Det er blitt vanskeligere for ledere å unnslippe straff, mener vaktbikkje.

Det har vært en dårlig uke for statsledere og politikere som er i søkelyset mistenkt for å ha latt seg uberettiget berike av fellesskapets miler.

Det skyldes ikke minst den massive lekkasjen av Panama-papirene, som knytter 12 nåværende og tidligere statsledere til skjulte, utenlandske finansplasseringer. Blant de mistenkte er statsministrene i Pakistan og Island, presidenten i Ukraina og den saudiarabiske kongen.

Intensivert korrupsjonsjakt

– Omfanget av korrupsjon i verden er enormt, men jakten på synderne blir sakte og sikkert mer intens. Både politiske ledere og andre som beriker seg ulovlig lever farligere enn før, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge.

Transparency jobber for å motarbeide all former for korrupsjon og misbruk av stilling og posisjon.

– Verden går sakte i riktig retning i denne kampen. Vi ser generelt en økende vilje til internasjonalt politisamarbeid og strengere lovgivning, med mer pågående etterforskning for å sikre straffeforfølgelse av korrupsjon når det kan dokumenteres eller bevises, sier Dølvik.

LES OGSÅ: – Langt mellom liv og lære blant de som kan endre reglene

Mange saker på gang

Problemet er ekstra synlig i disse dager:

• Søndag startet offentliggjøringen av de såkalte Panama-papirene. 12 nåværende og tidligere statsledere, og ytterligere 128 politikere og offentlige ansatte, knyttes til finansielle aktiviteter i skatteparadiser.

• Russlands president Vladimir Putin navngis ikke direkte i papirene, men lekkasjen avslører at kretsen rundt Putin i hemmelighet har plassert to milliarder dollar i banker og skyggeselskaper i skatteparadiser.

• Denne måneden blir det avgjort om Brasils president Dilma Rousseff stilles for riksrett. Hun mistenkes for å ha tatt opp statlige lån uten godkjennelse. Opposisjonen anklager henne for lovbrudd knyttet til den massive korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras.

• Tirsdag satte et flertall i Sør-Afrikas parlament ned foten for et forslag om å stille president Jacob Zuma for riksrett for misbruk av offentlige midler, etter at han sist torsdag ble dømt til å betale tilbake statlige penger han brukte på å pusse opp egen privatbolig.

• I Romania var det tirsdag høring i rettssaken mot tidligere statsminister Victor Ponta, som er siktet for korrupsjon i perioden 2007 til 2011, da han arbeidet som advokat.

LES KOMMENTAREN: Jukser vi, når vi jukser bare litt?

Sør-Afrika positivt eksempel

Tor Dølvik i Transparency International sier det er gledelig at flere saker med toppledere etterforskes og fører til rettssak. Han peker på Sør-Afrika som et positivt eksempel, der man forfølger mistanker mot landets øverste leder helt til topps.

At Zuma ble domfelt sist uke, er langt på vei fortjenesten til den uredde juristen Thuli Madonsela. Hun leder den statlige, uavhengige institusjonen Offentlig beskytter, som ble etablert etter apartheidstyrets fall for å granske uredelighet og maktmisbruk i det offentlige.

Ombudskvinnen Madonsela fikk i 2014 hederspris fra Transparency International for sitt modige arbeid som landets fremste korrupsjonsjeger.

LES OGSÅ: – Det er vanlige folk som tar regningen

Hoderulling etter fotball-korrupsjon

Intensivert korrupsjonsjakt mot de internasjonale fortballforbundene førte til at FIFA-president Sepp Blatter måtte gå, mens Michel Platini ble suspendert som UEFA-president.

– Slike og andre saker har forhåpentligvis også en avskrekkende effekt overfor politiske ledere og andre som vurderer å berike seg selv på korrupt vis, sier Dølvik.

I går ble det kjent at ukrainske skattemyndigheter skal granske president Petro Porosjenkos verdier i utlandet, etter at hans navn dukket opp i Panama-lekkasjen.

Ifølge den franske avisen Le Monde viser papirene at medarbeiderne til Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen har skjult penger i skatteparadiser ved hjelp av falske fakturaer.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter