Politikk

Mer islamkritikk i Frp

Fremskrittspartiet tok et skritt i retning partiets islamkritiske og «populistiske» røtter på helgens landsmøte, mener valgforskere.

– Retorikken var skjerpet. Fremskrittspartiet markerte seg overfor kjernevelgere og mot regjeringspartnerne KrF og Venstre, sier professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

– Dette var en korreksjon. Det populistiske grunnfjellet signaliserte at Regjerings-Frp ikke må glemme hvor de kommer fra, sier førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Slik oppsummerer valgforskerne helgens Frp-landsmøte.

LES OGSÅ: Frp forventer gjennomslag for ny innvandringskurs

Islamkritikk

Unge i Frp er redd ensidig kjør om innvandring og bompenger støter vekk både unge, kvinnelige og urbane velgere, meldte Vårt Land lørdag.

Landsmøtet gikk derimot i stikk motsatt retning:

• Tøff retorikk om islam, muslimer og innvandrere preget debatten og vekket størst begeistring i salen.

• Partinestor Carl I. Hagen gjorde bompengeopprør i eget parti. Til slutt vedtok landsmøtet enstemmig å bruke oljemilliarder på å slette bompengegjeld. Bakteppet er bompengelister som slår seg opp på misnøye mot regjeringen – og Frp – før lokalvalget.

Ser vi en renessanse for et Frp i gammel Hagen-stil?

PER ANDERS HOEL: Aldri før har Frp-delegater vist så mye frustrasjon over nederlag i regjering

Antisystemparti

– Frp har et konstant problem: De er et antisystemparti som nå er en del av systemet. Da må de på en eller annen måte opprettholde seg som annerledes. Derfor var dette egentlig en korreksjon, der antisystempartiet viste ansiktet sitt, sier Svein Erik Tuastad, og legger til:

– Det tror jeg ikke Siv Jensen og «Høyre-Frp» er lei seg for.

At Siv Jensens «overraskelsesgave» på åpningsdagen var Sylvi Listhaugs retur til statsrådpost, tyder på at Tuastad kan ha rett i det.

Listhaug er yndlingen til Frps nasjonalkonservative fløy. Hun ble også valgt til 1. nestleder på landsmøtet.

LES OGSÅ: Islamkritisk Tybring-Gjedde inn i Frps sentralstyre

Dobbelt behov

Bernt Aardal tror Frp kjenner på et dobbelt behov for å markere seg nå:

– Målingene har pekt nedover og det har begynt å røyne på i kjernevelgergrupper. Da Ulf Leirstein trakk seg fra alle verv etter en av flere personskandaler den siste tiden, rettet han også kritikk om at regjeringsdeltakelsen hadde utvannet Frps politiske profil. Frykten for å gå i «SV-fella» har fulgt Frp i regjering. Derfor ser partiet behovet for å mobilisere på gamle kjernesaker.

Men også Venstres og KrFs inntreden i regjeringen skaper markeringsbehov, mener valgforskeren:

– De står langt fra Frp i disse spørsmålene. KrFs landsmøte traff jo nylig et vedtak om barn av IS-krigere som står i motsetning til Frps syn. Her skjer det en posisjonering. Dette kan være forsøk på å presse KrF og Venstre, markere hvor Frps tålegrense går.

LES OGSÅ: Listhaug-retur gir medlemsboost for Drivkraft

– Vellykket landsmøte

Som Vårt Lands Per Anders Hoel skrev i en analyse mandag, var dette det første landsmøtet i Frps regjeringstid der lokale delegater for alvor ga uttrykk for frustrasjon og regjeringsslitasje.

Men Frp har evnen til å kanalisere dette til sin fordel, skal vi tro Svein Erik Tuastad.

– Det er interessant hvor ekstremt vellykket dette landsmøtet var, i kontrast til for eksempel Venstre og KrF sine. Frp hadde bare gode partimarkeringer. Det var virkelig solskinn over landsmøtet, sett med Frp-øyne. De er gode til å selge budskapet sitt.

LES OGSÅ: Hareide ut mot Jensens «jævla sosialist»-utspill

Tybring-Gjedde og Integreringsutvalget

Den kvessede retorikken mot innvandring, islam og muslimer kom ikke bare fra grasrota, men også fra partitindene.

I en spesialsesjon om innvandring holdt Christian Tybring-Gjedde et islamkritisk innlegg der han hevdet at islam gjorde muslimer flest «uintegrerbare».

Grasrota belønnet Oslo-representanten ved å gå mot valgkomiteens innstilling og stemme ham inn i partiets viktige sentralstyre.

Men samtidig ble de 96 forslagene fra Sylvi Listhaug og Jon Engen Helgheims integreringsutvalg debattert. Der gjemmer det seg forslag med brodd mot islam som ikke har fått så mye oppmerksomhet til nå. For eksempel:

• Innføre en svarteliste over ekstreme imamer som skal nektes innreise til Norge.

• Forbud mot faste for barn og ansatte i grunnskolen, eksempelvis i forbindelse med ramadan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk