Klima

Mer enn 250 teologer stiller miljøkrav til regjeringen

Samme uke som Den norske kirke går ut med støtte til klimastreikende ungdom og er med arrangere klimakonferansen, kommer Teologenes klimaaksjon med 257 underskrifter som ber regjeringen handle.

Sunniva Gylver er én av 260 ­prester og teologer fra ­Teologenes klimaaksjon som har skrevet ­under på et brev til stats­minister Erna Solberg og­ ­påpeker at ­klimakrisen blir stadig mer akutt. De ber om kutt i klimagassutslipp, avvikling av oljeleting og utfasing av norsk olje og gass, og satsing på ­fornybar energi.

«Klimakrisen krever at ­politikere viser lederskap og går inn for endringer som er politisk nødvendige, ikke bare de som i dag synes politisk mulige», står det i brevet.

– Kirken har en lang ­historie i miljøkampen. Det er ­mange eksempler på at små ­grupper har endret verden, eksempelvis kampen mot apartheid og ­murens fall. Jeg oppfordrer ungdommen til å klimastreike, selv om det strider mot fraværs­reglene. Det er noe frigjørende i det å gjøre noe. Vi må gjøre det vi kan og legge alt i Guds hender, sier Sunniva Gylver.

Fredag skal Sunniva Gylver holde appell på Broen til framtidens konferanse i Oslo.

Viktig arena

Broen til fram­tiden er et samarbeid mellom fagbevegelse, miljøbevegelse, kirken og andre trosbaserte ­aktører og forskermiljøer. ­Klima- og miljøminister ­Sveinung Rotevatn og Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant deltakerne.

– Broen til framtiden er en ­viktig arena på tvers av ulike miljøer i sivilsamfunnet, som kirke og fagbevegelse. ­Økonomi og arbeidsplasser er viktig for folk flest, det handler om både trygghet, verdighet og livs­kvalitet, og vi klarer ikke mobilisere bredt i klimakampen om vi ikke viser at vi tar dette på alvor, sier Gylver, som understreker at det økonomiske perspektivet ikke må gå på bekostning av ­endringsviljen:

– I så fall har vi stø kurs mot økologisk kollaps, med alt det innebærer av ødeleggende ­ekstremvær, konflikter rundt naturressurser, migrasjon og utryddelse av arter, sier Gylver.

– Fagbevegelsen, kirken og andre sivilsamfunnsaktører må mobilisere sammen og ­skape bredt eierskap i miljøkampen. Ikke alle kan være ­radikale ­aktivister, så vi må gjøre klima­engasjementet mangfoldig, forståelig og troverdig, sier hun.

LES OGSÅ: Kirketaket består av solcellepaneler

Kirkemøtet 2017. Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Handling

Tidligere denne uka gikk Den norske kirke ut med konkrete klimamål for sin egen virksomhet (se faktaboks), samtidig de markerte sin støtte til klimastreikende ungdom, som planlegger å streike 24. april.

– Klimakamp er å ta vare på skaperverket. I likhet med ­klimastreikerne ber vi om at alle i ledende posisjoner skal ­handle før det er for sent, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Hva med bruddet på fraværsreglene, som blir konsekvensen av å streike for klima i stedet for å gå på skolen?

– Kirken har ingen mening om det, det er et spørsmål som politikerne må ta stilling til – og jeg er ikke politiker, sier hun.

– Kirkens ansvar bør først og fremst vise seg i at vi løfter frem alvoret i det å ta vare på en sårbar jord. Der bør vi være langt ­fremme i samfunns­debatten. Vi må være en profilert del av klimadugnaden, men som leder av ­Kirkerådet vil jeg ikke kommentere ­enkelttiltak eller former for markeringer, sier kirkerådslederen.

LES OGSÅ: Gudstjeneste i gjenbruksbutikk – kortreist alter og grønn forbønn

Signaler

Hun mener det ­ligger styrke i kirkens klimaengasjement.

– Det er en økende, og bredere erkjennelse av at skal vi elske Herren vår Gud, må vi ta vare på kloden vi har fått ansvar for. Dette har vi som kirke signalisert i 50 år, og kirken er også sterkt opptatt av å rydde i eget hus.

Kirkemøtet i 2019 oppfordret regjeringen, Stortinget og ­lokale folkevalgte til å ta ansvar og handle for klimaet. Kirken satser på konkrete tiltak knyttet til sin egen virksomhet (se faktaboks).

– Vi skal blant annet halvere klimagassutslippene fra reising innen 2030, sier Raaum.

---

Kirke og klima

  • Den norske kirke vil ­redusere sine utslipp fra oppvarming, drift og ved­likehold av kirkebygg, og skal kutte utslippene fra ­reising med 50 prosent innen 2030.
  • Kirkerådet og sju av bispedømmekontorene er miljøfyrtårnsertifisert, målet er at alle bispedømmekontor og de største fellesrådene også skal bli det.
  • Teologenes klimaaksjon har samlet inn 257 underskrifter med en rekke miljøkrav til regjeringen.
  • Fredag er Den norske ­kirke medarrangør i klimakonferansen Broen til framtiden.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima