Nyhet

Demonstrasjonene begynte da studenter protesterte mot myndighetenes håndtering av en skogbrann i et naturreservat i den sørlige delen av Nicaragua, 13. april. Fem dager senere begynte også nicaraguanske pensjonister å demonstrere mot en pensjonsreform, som regjeringen gikk med på å reversere. Men Mariel Aguilar-Støen mener at det under overflaten er enda flere grunner til demonstrasjonene. Hun er selv fra nabolandet Guatemala, og er forsker og Latin-Amerika-ekspert på Senter for miljø og utvikling (SUM) ved Universitetet i Oslo.

– Det er mye misnøye med en regjering som i økende grad er populistisk og autoritær. Folk ønsker seg ytringsfrihet og pressefrihet, og de har til en viss grad rett i at dette ikke eksisterer. Ortega og hans allierte kontrollerer alle TV-kanalene, for eksempel. Dessuten har Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, samlet mer makt på sine egne hender.

Politisert politi

Daniel Ortega tok først makten i Nicaragua i 1979, da hans parti, FLSN (kjent som Sandinistaene) kastet Somoza-familien som hadde styrt landet i over 40 år. Etter en langvarig borgerkrig mistet Ortega makten ved valg i 1990, men vant den igjen i 2006. Tross store framskritt innen fattigdomsbekjempelse og velferd, møter presidenten mye kritikk for å forrykke maktfordelingen i landet.