Religion

Menn dominerer religiøse maktoversikter

Få kvinner får plass når de mektigste, religiøse lederne rangeres. Den aller mektigste leder et kirkesamfunn der bare menn kan bli prester.

Maktkåringer er ingen absolutt vitenskap, men overhodet for verdens største trossamfunn – Den katolske kirke med 1,2 milliarder medlemmer – topper de fleste slike lister innenfor religionsfeltet. Da den engelske avisen The Times laget en slik liste i 2008, var det daværende pave, Benedikt XVI, som havnet på førsteplass.

Magasinet Forbes, som er kjent for å lage lister med stor gjennomslagskraft, satte Benedikts etterfølger, nåværende pave Frans, på 4. plass over verdens mektigste uansett felt både i 2014 og i fjor. Den katolske kirke tillater ikke kvinner å bli prester.

2015-listen fra Forbes toppes av Vladimir Putin, fulgt av Angela Merkel og Barack Obama. Nest mektigst av de religiøse er Irans åndelige leder Ali Hoseini-Khamenei (18. plass), fulgt av den selvutnevnte IS-kalifen Abu Bakr al-Baghdadi (nr. 57).

På den omtalte listen til The Times fra 2008, er kun to av de 15 personene kvinner: Dronning Elizabeth II av Storbritannia (4. plass) er leder for Church of England, som er «moderkirke» for verdens tredje største «kirkefamilie», anglikanerne, med om lag 86 millioner medlemmer i 165 land.

Hun er imidlertid rangert to plasser under erkebiskopen av Canterbury, som hun i prinsippet har rett til å avsette. Kvinner har hatt adgang til presteembetet i de anglikanske kirkene siden 1993.

Nummer 10 på The Times' oversikt er hindulederen Sri Mata Amritanandamayi. Ifølge egen hjemmeside har hun «omfavnet og trøstet» mer enn 34 millioner mennesker.

Også buddhistlederen Dalai Lama er med i Times-oversikten (nr. 3). På plass nummer 5, 6 og 7 finner vi muslimske ledere, mens to jødiske sjefsrabbier følger deretter. Kun menn kan være islamsk bønneleder (imam). Innenfor jødedommen er bildet mer nyansert, men kvinnelige rabbier (skriftlærde) er ikke tillatt i ortodokse og ultraortodokse forsamlinger.

Nummer 11 på Times-listen er Li Honghzi, grunnlegger av den nyreligiøse retningen Falun Gong. Den «tverreligiøse» sektlederen Ariffin Muhamed er nummer 12, mens lederen for pinseforsamlingene Assemblies of God, George O. Wood, er nummer 13.

Sikhlederen Joginder Singh Vedanti er nummer 14, mens lederen for jesuittordenen i Den katolske kirke, Adolfo Nicolas, fikk den siste av de 15 plassene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion