Nyheter

Menighetsledere ble varslet

Pastorringen i Oslo ble flere ganger gjort oppmerksom på psykiske overgrep i Sentermenigheten.

– De toet sine hender, sier Lasse Steen.

Den 6. april 2006 sendte han sammen med sin kone, Liv Steen, en e-post til Pastorgruppen i Oslo.

Pastorgruppen er en tverrkirkelig gruppe med pastorer, prester og andre ledere fra ulike kristne trossamfunn. Gruppen er et uformelt forum hvor medlemmene kan diskutere saker og erfaring fra eget liv og pastorgjerning. Gruppen har ikke noe mandat til å gripe inn i den enkelte menighet.

I det fem sider lange brevet skriver ekteparet om hvordan de et år tidligere brøt med Sentermenigheten på grunn av psykiske og åndelige overgrep:

«Det utøves en sterk tankekontroll ved at mange tanker er ulovelige og farlige. Sunn kritikk, egne vurderinger og spørsmål ved lederstilen i menigheten defineres som krefter, opprør, ulydighet og angrep fra åndeverdenen. Det legges effektivt lokk på medlemmenes selvstendige vurdering og tankeliv».

Ekteparet skriver også at flere tidligere medlemmer har brutt med menigheten av samme grunn som dem.

LES SVARET FRA SVARTDAHL: – Hadde ikke mandat til å gripe inn

I svaret fra pastorgruppens leder, Egil Svartdahl, skriver han at gruppen «kan ikke - og skal ikke - ha et kollektivt tilsynsansvar for prester og pastorer i Oslo-området».

– Jeg opplevde ikke at vi ble hørt. De ga oss isteden ansvaret for selv å bearbeide opplevelsene vi hadde hatt, sier Lasse Steen i dag.

LES MER: Varsler om psykiske overgrep

Under lydighet til Kristus

Ti år senere bor ekteparet fortsatt i Asker, ikke langt unna Sentermenighetens lokaler. Det var i menigheten de møttes. Liv var aktiv i lovsangsgruppen. Lasse var en nær venn av Ole Bjørn Urne og de andre pastorene.

Liv Steen husker hvordan hun fikk beskjed om å dempe de kreative sidene sine.

– Jeg likte å gå med fargerike klær og ulike hårfrisyrer. Da fikk jeg beskjed av Ole Bjørn om at jeg tiltrakk meg for mye oppmerksomhet, og at jeg måtte finne en nøytral stil.

Hun forteller at hun flere ganger fikk beskjed om at ting hun gjorde var galt.

– Vi kalte det «å gi lys». I bunn og grunn handlet det om at jeg måtte innrømme at det var ting ved meg som var galt. De ga seg ikke før jeg gråt. Man ble plukket fra hverandre. Demontert i Guds navn. Og jeg var jo også med på å gjøre dette mot andre.

– Hvorfor var det ingen som sa ifra?

– Man så hvordan de som turte å si ifra ble behandlet, og da våget man ikke. Vi pleide ofte å sitere Korinterbrevet i Bibelen: «Vi tar hver tanke til fange under lydighet til Kristus».

LES INNLEGG PÅ VERDIDEBATT: Om maktens ofre

Avisoppslag

I 2005, året før ekteparet Steen tok kontakt med pastorgruppen, fikk den samme gruppen et varsel i form av et avisoppslag.

Lokalavisen Budstikka skrev da om et tidligere medlem av Sentermenigheten som fortalte om psykiske og åndelige overgrep. I tillegg hadde avisen snakket med flere anonyme kilder som sa det samme.

Den gang var Stian Kilde Aarebrot 28 år og en del av pastorgruppen. Han hadde fått plass i gruppen fordi han gjennom teologistudiet på Menighetsfakultetet hadde hatt praksis i Fildelfiakirken i Oslo, og fordi han hadde en sentral i rolle i menigheten SubChurch.

– Jeg husker at det i forkant av et møte gikk ut en e-post fra Egil Svartdahl. E-posten handlet om at det etter avisoppslagene var mye press på Ole Bjørn, og at han nå trengte støtte. Jeg husker spesielt en linje: «Nå må vi hegne om Ole Bjørn», sier Aarebrot, som i dag er prest i stiftelsen Areopagos og leder for arbeidet Etter Kristus.

Han er overbevist om at flere sentrale aktører i Pinsebevegelsen må ha visst om kritikken mot Sentermenigheten da den ble en del av bevegelsen i 2014.

– Jeg har ingen beviser på det, men verden er et lite sted. Norge er enda mindre, og Kristen-Norge enda mindre enn det igjen. Det karismatiske Kristen-Norge er en så liten gruppe at det ville være utrolig rart om historiene fra Sentermenigheten aldri nådde andre pastorers ører.

– Vi lytter

Tidligere hovedpastor i Sentermenigheten, Ole Bjørn Urne, har ikke svart på Vårt Land sine henvendelser.

Nåværende hovedpastor Raymond Urne viser til tilsvaret han ga i forbindelse med Vårt Lands oppslag, onsdag 27. april. Der skriver han blant annet: «Vi lytter, vi ber om unnskyldning og så går vi videre i håp om å ha lært noen dyre, viktige lekser for fremtiden.»

LES OGSÅ: «De har kalt oss løgnere i alle år. Det kan de ikke lenger»

LES OGSÅ: Slik svarer de på anklagene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter